друкувати


Як краще продати пшеницю – експерт

26 липня 2019, 07:29

Продавати пшеницю потрібно постійно рівними частинами, якщо це дозволяють обсяги виробництва, а також необхідно використовувати форвардні контракти. Про це заявив трейдер компанії Spike Trade Юрій Гаврилюк. Повідомляє Latifundist.com. 

Нагадаємо, що станом на 24 липня українські аграрії зібрали ранніх зернових та зернобобових культур з площі 7,2 млн га або 74% до прогнозу.

«Навіть продавши ту ж пшеницю сьогодні, на осінь можна заробити більше за рахунок більш високої ціни за зберігання, яку закладають трейдери в ціну з місяця в місяць, ніж чекати до осені і продати за тією ж ціною. Це називається «ціна з керрі» (від англ. Carry)», — зазначив Юрій Гаврилюк.

За його словами, наразі вигідно віддавати частину товару в управління компаніям, які на цьому спеціалізуються і зможуть за премію визначати найкращий час для продажу. Такий продаж може бути, як з фінансовою відповідальністю, так і без неї, в залежності від обраного типу співробітництва.

Експерт також підкреслив, що аграріям України необхідно використовувати прості опціонні стратегії для оптимізації логістики на стороні фізичного товару і прибутку з фінансової сторони.

Сезон розпочався з відчутного перекосу за якістю в сторону продовольчої пшениці. До цього ми виявилися не готові. Всім істотно не вистачає фуражу. А виробники, згадуючи цінові рівні на пшеницю попереднього сезону, природно не збираються продавати. У свою чергу трейдери, які побудували коротку позицію на липень-серпень, не можуть знайти потрібний товар і змушені переплачувати, — прокоментував ситуацію трейдер.