друкувати


Відсутність утильзаводів загрожує продовольчій безпеці України – АТУ

23 липня 2019, 13:00

Поширення АЧС та відсутність утильзаводів загрожує продовольчій безпеці України. Про це заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар під час зустрічі аграрних асоціацій, присвячених проблемам відкриття ринку землі, повідомляє прес-служба АТУ.

Нагадаємо, що на Прикарпатті Нацполіція розслідує забруднення птахофабрикою 10 га земель.

Голова АТУ акцентувала, що через непрацюючі заводи з утилізації відходів тваринництва та поширення АЧС страждають виробники тваринницької продукції, через що поголів’я масово вирізається. 

«За даними Держпродспоживслужби, в нас тільки 12 утильзаводів, частина з яких працює не на повну потужність. Виробники ж кажуть, що ця цифра насправді значно менша – працюючих не більше 6! Через відсутність заводів з утилізації відходів рештки інфікованих небезпечними хворобами тварин не знищуються за всіма правилами біобезпеки, і викидаються у лісах в полях. Як результат – негативна епізоотична ситуація в країні і загроза екологічної катастрофи», – наголосила Паламар.

Також голова АТУ нагадала про поширення африканської чуми свиней, для боротьби з якою не робиться дієвих кроків, через що, знову ж таки, потерпає свинарська галузь і виникає загроза продовольчої безпеки країни.

До 2014 року в Україні не було цієї хвороби, держава захищала свої кордони шляхом чіткої та злагодженої роботи Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, яка була реформована у 2015 році, і її функції взяла на себе Держпродспоживслужба. Відтоді ситуація з АЧС стала неконтрольованою, на сьогоднішній день не залишилося жодної чистої від АЧС області, мало не щодня фіксуються нові спалахи захворювання, а експорт свинини для нас закритий, – сказала вона.