друкувати


Вівчар з Донеччини експортує вовну в Туреччину

22 липня 2019, 08:27

Житель села Торське Лиманської громади Донецької Обасті Олег Шилов вирощує овець, за якими приїжджають з Туреччини. Про це повідомляє bizshid.com. 

Нагадаємо, що регіональні організації Аграрного союзу України звернулися до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», до якої входять Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області, щоби через депутатів Верховної Ради від цих регіонів порушити відповідні питання в парламенті, прийняти закон про розвиток вівчарства в гірських районах Карпат.

Повідомляється, що у 2013 році житель села Торське Лиманської громади Олег Шилов став приватним підприємцем, купивши напівзруйновану ферму та відремонтувавши її за власні гроші. Туди перевів з домашнього господарства своїх овець і баранів.

«З того часу почалася моя історія розвитку, яка триває і до сьогодні. Навіть не пригадую, чому це саме вівці. Я люблю їх, вони спокійні», – говорить підприємець.

Від початку заснування на фермі було до ста тварин, за якими допомагала доглядати родина Олега. Створювали умови для розпліднення, стригли вовну, розбудовували ферму.

У 2018 році Олег Шилов подав свій проєкт на участь в обласному конкурсі «Український донецький куркуль». На отримані 420 тисяч гривень купив ще додатково тварин – 40 ярок і два барани, також обладнав сіносховище.

За ці гроші я закупив будівельні матеріали, змонтував сіносховище, адже для тварин самі сіно заготовляємо, також збільшив кількість стійлових місць. І ще взяв на роботу трьох людей, – сказав підприємець.

Щовесни Олег Шилов зрізає вовну з овець і відправляє її на фабрики з переробки вовни. Зараз в Україні дві найбільших – у Харкові та Чернігові. За 1 кг вовни підприємець отримує 10 гривень. Ціна залежить від якості вовни та породи овець.

Я згуртував навколо себе усіх вівчарів громади, раніше вони просто спалювали цю вовну, зараз несуть до мене на ферму, а потім ми викликаємо фахівця і машину, яка її забирає. Так усім вигідно, бо за вовною навіть із 40 овець ніхто не приїде. Цієї весни ми здали 2 тони вовни, — поділився фермер.