друкувати


Зеленський нічого не знайде у МХП — Рада аграріїв

18 липня 2019, 14:20

Перевіряти агрохолдинг Миронівський хлібопродукт на предмет законності отримання дотацій — справа безперспективна. Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Михайло Соколов, коментуючи відповідний заклик Президента України Володимира Зеленського, передає УНН.

Нагадаємо, раніше Зеленський закликав правоохоронців перевірити дотації МХП і порівняти їх з виплаченими дивідендами.

«На мій погляд, перевіряти підстави для виплат дотацій МХП — справа безперспективна. Навіть якщо перевірка відбудеться, ми побачимо, що гроші були виплачені на підставі об'єктивних показників, і відповідно до ухвалених урядом на той момент підзаконних актів. Тобто шукати тут який-небудь склад злочину у діях МХП, як і будь-якого іншого одержувача дотацій, — безперспективно», — підкреслив він.

Єдине, що у цьому випадку можна перевірити — це самі підзаконні акти, на підставі яких аграріям і виплачувалися ці дотації, додав Соколов.

Зазначається, що дотації за будівництво (реконструкцію) тваринницьких об'єктів у минулому році отримали щонайменше 15 агропідприємств, це: «Прогрес», «Вінницька птахофабрика» (МХП), «Генетик-Інвест», «Урманське», «Аграрна компанія 2004» , МПК «Катеринославський», ПК «Дніпровський», СФГ «Мрія», ТОВ «ДФУ Агро», ФГ «Персей Агро», ТОВ «Селекційній центр свинарства», ФГ «Агротрейд 2006», ТОВ «МАРЛЕН КД», ТОВ «Агро Рось», ТОВ «Кищенці».

Серед цих компаній — лише одна «Вінницька птахофабрика» входить до складу холдингу «Миронівський хлібопродукт».

У минулому році інвестпроект «Вінницька птахофабрика» називали найбільшим за всі останні 5 років в секторі АПК. Компанія витратила 2 млрд грн, і від держави отримала компенсацію обсягом 30%.

Всі витрати були понесені ТОВ «Вінницька птахофабрика». Загальна сума витрат на будівництво — понад 2 062 млн грн, — повідомляли у МХП, додаючи, що запуск нових об'єктів дозволив збільшити штат «Вінницької птахофабрика» на 600 робочих місць (тепер понад 6 тис. в цілому).

Читати до теми: МХП визнано найкращим українським роботодавцем у номінації «Інновації»

Зростання виробництва при цьому очікується на рівні 55% до 167 тис. т курятини на рік (при виході виробництва на повну потужність).

Що стосується отриманих дотацій, то всі вони були повернуті в операційну діяльність «Вінницької птахофабрика», підкреслювали ще у 2018 році в МХП.