друкувати


Деофшоризація може спричинити бізнес-міграцію з України — нардеп

30 травня 2016, 12:10

Необережними діями з деофшоризації уряд може спровокувати бізнес-міграцію з України. Таку думку у бліц-інтерв'ю AgroPolit.com висловив народний депутат Микола Кучер. 

Він зазначив, що деякому українському бізнесу не вистачає совісті у питанні сплати податків, відповідальності й нормальної загальної податкової системи.

"Від запропонованих урядом кроків додаткові надходження, за оцінками представників НБУ, можуть становити 1-2 млрд доларів. Ця проблема лежить у площині старої психології власників бізнесу. Мало знизити податки. Бізнесмени повинні розуміти, навіщо вони платять і куди ці гроші діваються. Яскравий приклад зниження ставки ЄСВ: знизити знизили, але хто не платив, так і не платить по сьогоднішній день", — сказав Кучер.

За його словами, чимало українських компаній від самого початку зареєстровані в офшорах.

"Чому вони це робили? Діюча тоді система оподаткування була, як кажуть, не фонтан. З того часу дещо змінилося, але принципово — ні. Зараз є шанс змінити ситуацію: створено робочу групу з підготовки законодавства, яке б врегулювало офшорне питання. Крім того, потрібно  якнайшвидше вносити зміни у Податковий кодекс", — зазначив він.

"Ще одне: на зустрічах з підготовки цього законодавства не вистачало одного учасника — великого бізнесу. Чиновники, бізнес-консультанти, депутати — все це добре, але ці люди трохи далекі від офшорних реалій і причин, які спонукають до роботи в офшорах. Як на мене, варто послухати і великий бізнес з цього приводу", — наголосив нардеп.