друкувати


В Україні через нестачу стрімко ростуть ціни на мінеральні добрива

18 липня 2019, 11:30

В Україні починає відчуватись нестача NPK добрив. У першу чергу NPK 16:16:16. Ціна на цей продукт зросла до 13 500 грн/т (СРТ). Також росте нестача NPK 10:26:26, а в понеділок 15 липня ціна зросла до 16 000-16 500 тис. грн/т (СРТ). Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на товарну онлайн-біржу KYIV MERCANTILE EXCHANGE (КМЕ).

Нагадаємо, з 1 липня набула чинності постанова Кабміну, яка забороняє ввезення в Україну міндобрив з Росії. Уряд вжив таких заходів, як санкції проти агресора. На думку експертів, уряд має терміново зробити певні кроки, аби уникнути дефіциту добрив та зростання цін вже в 2020 році. Раніше голова об'єднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободяник назвав дві умови, які врятують Україну від дефіциту добрив. Більше про це читайте у матеріалі AgroPolit.com «Все буде добрива: про наслідки для АПК торгового ембарго з 1 липня на поставки з РФ».

Як повідомляють фахівці, NPK з Білорусі надходять ритмічно. Але імпорту з інших джерел поки що немає, натомість власне виробництво нарощується дуже повільно.

Фосфорні добрива викуповують досить активно. На початку липня 2019 року не вистачає сульфоамофосу, товар викупався українськими імпортерами з Румунії, Болгарії, навіть із Туреччини. Вартість продукту зросла до 13 000 грн/т, СРТ. Конкуренція не дозволяє різко підняти ціну, але в серпні чекаємо подальше зростання цін на NP добрива», — ідеться в повідомленні.

«Дніпроазот» та інші українські виробники не чекають, поки подешевшає карбамід на зовнішньому ринку. Наразі ціна 8 600-8 800 грн/т на великі партії нефасованого карбаміду актуальна.

«Зниження цін на селітру затримується, можливо в серпні ситуація буде прояснюватись. Поки що російські постачальники вдало продали партії на серпень, тож «яма» буде майже непомітною і селітру можна купувати вже найближчим часом для внесення на осінь. Інша проблема — закупівлі на весну можуть починатись аж в вересні-жовтні», — кажуть трейдери.

В Україну вже завезли першу партію сульфату амонію з Бельгії, товар спочатку продавався по 5 900 грн/т (EXW), зараз — по 6 400-6 500 грн/т (СРТ). Середня ціна на якісний гранульований сульфат амонію починається з 7 000 грн/т (СРТ). Тож ціни на бельгійський продукт більш ніж привабливі.

До слова, на Чорному морі активно пропонують узбецький та туркменський карбамід, але ціна $272/т поки не зустрічає схвальних відгуків покупців.