друкувати


Україна продовжила ембарго на російські товари до 2021 року

16 липня 2019, 08:30

Україна продовжила на 2020 рік дію заборони на постачання до країни значного переліку російських товарів, уперше введеної наприкінці 2015 року як відповідь на обмежувальні заходи з боку Російської Федерації. Відповідну постанову №605 від 5 липня оприлюднено на сайті Кабінету міністрів у понеділок.

Нагадаємо, з 1 липня набула чинності постанова Кабміну, яка забороняє ввезення в Україну міндобрив з Росії. Уряд вжив таких заходів, як санкції проти агресора. На думку експертів, уряд має терміново зробити певні кроки, аби уникнути дефіциту добрив та зростання цін вже в 2020 році. Раніше голова об'єднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободянник назвав дві умови, які врятують Україну від дефіциту добрив. Більше про це читайте у матеріалі AgroPolit.com – «Все буде добрива: про наслідки для АПК торгового ембарго з 1 липня на поставки з РФ».

У новій постанові №605 від 5 липня, Кабмін зробив невеликі послаблення, зокрема відтермінувавши заборону на ввезення легкових автомобілів та інших моторних транспортних засобів до кінця поточного року.

Крім того, уряд дозволив ввезення товарів із переліку на суму здійсненої передоплати за них, якщо вона була виконана до набуття чинності забороною та за умови попереднього отримання Держфіскальною службою документального підтвердження здійснення такої передоплати від банку за зверненням української компанії. Кабмін також надав ДФС право здійснювати перевірку країни походження товарів, якщо вона не передбачена в пунктах пропуску через кордон.