друкувати


Які можливості дає агробізнесу угода про ЗВТ з Ізраїлем

12 липня 2019, 18:00

Підписана між Україною та Ізраїлем угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) містить мінімальні можливості для українського агробізнесу. Це випливає із аналізу її положень, презентованих на сторінці в facebook колишнього заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська. 

Нагадаємо, що Верховна Рада ратифікувала угоду про Зону вільної торгівлі з Ізраїлем.

За даними Микольської, за 3 місяці 2019 року експорт товарів до Ізраїлю склав $192,2 млн і збільшився на 7,4% або на $13,2 млн.

«В експорті з України до Ізраїлю з’явилося 229 товарних підпозицій (нові) — це додаткові 13 млн дол. експорту товарів. Серед нових, двигуни турбореактивні, соєві боби, макуха, відходи виробництва крохмалю, солод, висівки, гербіциди. 134 товарні підпозиції продемонстрували зростання», — уточнила Микольська.

Також заступниця міністра додала, що угода дасть «зелене світло» для кооперації українських та ізраїльських підприємств у багатьох сферах: high-tech, інжиніринг, переробне обладнання для харчової промисловості тощо.

Втім, реальний аналіз конкретних статей у напрямку агро в угоді вказує, що особливих досягнень для АПК в рамках угоди немає. Зокрема, під пільгову ставку нульового оподаткування потрапили цукерки та хлібобулочні вироби, а також живі рослини та інше.