друкувати


Зеленському підготували нову дорожню карту децентралізації – ініціатива

11 липня 2019, 10:21

Щоби завершити реформу  децентралізації та посилити роль місцевого самоврядування в регіонах, Президенту Володимиру Зеленському пропонують оновити дорожню карту цих змін. Перелік конкретних законодавчих ініціатив озвучив в інтерв’ю AgroPolit.com перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Іван Фурсенко. 

Нагадаємо, що наразі децентралізація в країні загальмувалася з кількох причин

Підніжку децентралізації передусім поставив парламент, розповідає Фурсенко, який не дотримувався дорожної карти проведення реформи. Цим самим на шпагат посадили місцеве самоврядування, не закінчивши реформу децентралізації.

«У січні 2019 року урядом було затверджено план заходів із реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки. І уряд на чолі з прем’єром Володимиром Гройсманом  та профільним віце-прем’єром Генадієм Зубком показує на дану концепцію, але ця дорожня карта не працює, тому зазначені в ній терміни горять, потрібні закони не ухвалює Верховна Рада», — розповідає він.

Як виправити ситуацію зараз?

Володимир Зеленський і його команда мають розробити та прийняти Програму реформування системи управління країною. Її ключовий принцип: всі зміни мають починатися зверху. Держава формує політику, далі вона розходиться по регіонах і громадах тощо. Раді, щоби впорядкувати цей процес, слід прийняти комплексний закон: про місцеве самоврядування, про місцеві державні адміністрації, про місцеві вибори, про місцеві ініціативи, про місцевий референдум, про префекта та внести зміни до закону про КМУ", – пояснює він, що треба зробити, щоб розблокувати децентралізацію у країні.

Крім того, Іван Фурсенко радить подумати над оновленим планом децентралізаційної реформи та адмінреформи.

Офісу президента зараз потрібно сформувати власну коаліцію у Верховній Раді та новий уряд. Розробити державну політику, провести за новими правилами місцеві вибори 2020 року, тоді керівників державних адміністрацій не доведеться міняти. Адже зміниться логіка управління регіонами, тож голови МДА втратять свої повноваження, бо все перейде на місця до ОТГ і виконавчих комітетів обласних рад", – зауважує Фурсенко.

Він радить відходити від старої системи координат управління регіонами, де саме губернатор був центральною фігурою, і змістити його в бік місцевих рад. У такій системі координат буде новою ключовою фігурою голова обласної ради.

Якщо обласна рада буде головним елементом місцевого самоврядування в рамках регіону, то логічно, щоби голову обирали на прямих виборах саме люди. Обирати має народ, тобто місцеві жителі області, як вони обирають міських, сільських і селищних голів на 5 років. Оце й буде народовладдя й реалізація головної ідеї «Слуги народу». Змінити потрібно всю виконавчу вертикаль влади у регіонах. Аналогічна історія з районними радами та райдержадміністраціями. Треба розподілити повноваження й обов’язки між сільською, селищною, міською, районною, обласною і державною радами: хто за що відповідає. Якщо це зробити, то у жовтні 2020 року за результатами місцевих виборів є шанс отримати абсолютно новий адміністративно територіальний устрій. У ньому буде прописаний і чітко зрозумілий логічний розподіл повноважень: а) між державою і місцевим самоврядуванням, б) між місцевим самоврядуванням різних рівнів", – підсумував він.

Більше читайте у інтерв’ю за посиланням