друкувати


Україна зацікавлена у розширенні експорту до Китаю як сировини, так і готових продуктів харчування, – Ковальова

10 липня 2019, 11:16

Україна зацікавлена у розширенні експорту до Китаю продукції харчової промисловості. Про це заявила заступниця міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час зустрічі з групою китайського бізнесу провінції Шаньсі (Shaanxi) та Bank of China на чолі з головою Ради правління корпорації Shaanxi Xirui (Group) Corporation ВАН Дунфеном, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що Україна може стати одним із головних джерел забезпечення продовольчої безпеки Китаю.

«Китай – один із ключових торговельних партнерів України, який стабільно входить у ТОП 5 країн-імпортерів української аграрної продукції. Сьогодні наша країна є основним постачальником до Китаю кукурудзи та соняшникової олії. Враховуючи високий попит Китаю на харчову продукцію, українська сторона зацікавлена у розширенні експорту на цей ринок не лише сировини, а й готової продукції харчової промисловості», – зауважила заступник міністра.

Олена Ковальова відзначила ще не повністю реалізований потенціал і можливості для розширення двостороннього товарообігу між двома країнами. Йдеться про експорт до КНР таких продуктів, як борошно, м'ясо птиці, яловичина, молочна продукція, фрукти та ягоди (черешня, яблука, лохина), мед і продукція бджільництва, яйця та яєчні продукти, пшениця, ріпак, сорго тощо.

За словами заступника міністра, з метою отримання доступу до китайського ринку агропродовольчої продукції ведеться активна робота Держпродспоживслужби з Генеральною митною адміністрацією КНР щодо узгодження ветеринарних, фітосанітарних та санітарних вимог експорту низки української агропродовольчої продукції.

Крім того, Олена Ковальова відзначила, що в межах саміту лідерів країн G20 в Японії було оголошено, що Китай продовжуватиме прискореними темпами формувати політику країни щодо відкритості зовнішньому світу.

«Ми вітаємо такі ініціативи китайської сторони і вбачаємо у найкоротшій перспективі великі можливості для подальшого розширення стратегічного співробітництва між Україною та Китаєм. Зі свого боку Мінагрополітики налаштоване на максимальне сприяння залученню іноземних інвестицій у галузь та готове надавити всебічну підтримку", – наголосила заступниця міністра.

Вона додала, що АПК України демонструє стабільну тенденцію до зростання як економічних, так і фізичних показників, тому є перспективним напрямом для інвестицій з боку китайського бізнесу.