друкувати


Новий закон про утилізацію не враховує потреби галузі, – АТУ

10 липня 2019, 12:04

Пропонований законопроект КМУ «Про управління відходами» №10411 не вирішує проблему утилізації відходів тваринного походження, з якою кожного дня стикаються господарства галузі тваринництва, і ставить під загрозу епізоотичну ситуацію в країні. Про це повідомляє прес-служба Асоціації тваринників України (АТУ).

Нагадаємо, що 2 липня цього року у парламенті був зареєстрований законопроект «Про управління відходами», який підготував Кабінет міністрів України. 

«Асоціація тваринників України уважно вивчила урядовий законопроект №10411 щодо того, чи вирішує він проблему утилізації відходів тваринного походження, з якою кожного дня стикаються господарства галузі тваринництва, і може дати однозначну відповідь – ні», – ідеться в повідомленні.

Далі – без змін.

Згаданий законопроект КМУ «Про управління відходами» має досить чимало позитивних речей і кардинально змінює підхід у сфері управління відходами, що утворюються в Україні, перевозяться через її територію, вивозяться за її межі, а також із перевезенням, обробленням і відновленням відходів, що ввозяться в Україну як вторинна сировина.

Одна із позитивних речей законопроекту – це те, що передбачаються економічні інструменти фінансування заходів у сфері управління відходами: податкові, фіскальні, кредитні, депозитні, дотаційні, субсидійні (стаття 39).

Однак нововведення урядового законопроекту особливо не стосуються утилізації відходів тваринного походження та жодним чином не вирішують проблему із відсутністю в Україні достатньої кількості утилізаційних підприємств для тваринництва та стану чинних.

У статті 2 законопроекту чітко визначено його сферу дії і відносини, на які не поширюється запропонований закон «Про управління  відходами».

Так, у галузі тваринництва виключення становлять, які не регулюватиме Закон «Про управління відходами», у випадку його прийняття:

– відходи фекалій/гною, соломи та інші природні, сільськогосподарські або лісові продукти, що не є небезпечними та використовуються в сільському, лісовому господарстві або для виробництва енергії з такої біомаси шляхом застосування процесів або методів, які не завдають шкоди навколишньому природному середовищу чи здоров’ю людини;

– побічні продукти тваринного походження та виробництва продукції, крім тих, що призначені для спалення, захоронення чи застосовуються для вироблення біогазу або компосту;

–туші тварин, загиблих не в результаті забиття, включаючи тварин, забитих з метою зменшення епізоотичних хвороб, та видалених (на які поширюється дія Закону України “Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною”).

Тобто утилізація тих же  туш від загиблих свиней, інфікованих АЧС, не регулюється законопроектом «Про управління відходами».

Таким чином, Асоціація тваринників України  в чергове закликає владу, парламент та Уряд, профільне аграрне міністерство звернути увагу на серйозну проблему в Україні з утилізації відходів тваринного походження, яка полягає у відсутності достатньої кількості спеціальних утилізаційних підприємств (із 18 філій ДП «Укрветсанзавод» працює лише 6) та незадовільному стані діючих 6 підприємств, що вже працюють не на повну потужність.

З 2018 року держава активно підтримує будівництво в Україні нових тваринницьких комплексів та ферм шляхом різних дотацій, але комплексно не підійшла по питання розвитку галузі тваринництва. Питання утилізації відходів тваринного походження залишилося поза увагою. Програми із сприяння будівництва приватних підприємств із утилізації відходів тваринного походження відсутні.

Належне державне фінансування та контроль діяльності спеціалізованого державного підприємства відсутнє. Обладнання на філіях спеціалізованого державного підприємства давно застаріле та потребує поновленню.  І, якщо держава і далі буде продовжувати відгороджуватися від питання утилізації відходів тваринництва, то Україна просто зіткнеться із екологічною катастрофою.

Нагадаємо, що однією з глобальних проблем, які загрожують екологічній безпеці України, на думку Асоціації тваринників України, є майже повна відсутність підприємств із утилізації відходів тваринного походження і відсутність до цього питання належної уваги держави.

АТУ не раз відзначала, що сільгоспвиробники мають проблеми з утилізацією відходів тваринного походження, оскільки в Україні мізерна кількість відповідних утилізаційних підприємств, а ті, що є, працюють не на повну потужність. Тваринники змушені виходити з ситуації самотужки, хто як може, кому як дозволяє дохідність підприємства і совість.

Одні виробники за власні кошти купують дороговартісні мобільні установки з утилізації відходів, а деякі недобросовісні  підприємці – взагалі, викидають тваринні рештки в лісах та лісових смугах, спричиняючи цим справжнє екологічне лихо. Адже відходи продуктів тваринного походження можуть бути інфіковані такими збудниками, як африканська чума свиней (АЧС), епідемічна діарея свиней (ЕДС) та іншими небезпечними захворюваннями, які переносяться дикими звірами і птахами шаленими темпами, ставлячи під загрозу існування галузі тваринництва. Є ще і більш важливе питання: екологічна безпека життя та здоров’я людей.

Утилізацію відходів тваринного походження здійснює ДП «Укрветсанзавод», до складу якого входять 18 філій, які розташовані в 15 областях України. На цей час 6 філій не працює, частина філій працює не на повну потужність", – зазначено в листі.

Щодо фінансування сучасних підприємств, то у Держпродспоживслужбі відповіли, що останній раз кошти з бюджету виділялися у 2014 році: «ДП «Укрветсанзавод» було профінансовано за бюджетною програмою «Заходи по боротьбі зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин, запобігання розповсюдження збудників інфекційних хвороб тварин» в сумі 3000,00 тис. грн, при цьому використано 2145,89 тис. грн, залишок невикористаних коштів склав 854,1 тис. грн.

За період 2015-2019 років ДП «Укрветсанзавод» коштів з державного бюджету на фінансування будівництва та реконструкцію підприємств з утилізації відходів тваринного походження та закупівлю обладнання не отримувало».

Піднята Асоціація тваринників України важлива проблема утилізації відходів тваринного походження не залишила байдужими громадськість, експертне середовище та ЗМІ. Однак, з’явилися і прибічники, які намагаються відвернути увагу суспільства від цієї проблеми та апелюють до нового законопроекту «Про управління відходів».