друкувати


ЄБРР зменшить кредитны апетити аграіїв — Чакрабарті

28 травня 2016, 12:21

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) цьогоріч виділить Україні менше коштів через політичний глухий кут, в якому опинилася країна. Про це заявив президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті.
ЄБРР є одним із найбільших іноземних інвесторів України. Проекти, які він втілював у країні протягом лише 2014-го та 2015-го років загалом обійшлися йому в 2,2 млрд євро.

«У цьому році, я не думаю, що наблизимося до суми в мільярд євро, тому що, коли говорити щиро, то слід визнати — політична ситуація в країні в першому кварталі цього року продемонструвала відсутність рішень, деякі процеси починають рухатися лише зараз», — сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада України обрала прем'єр-міністром країни союзника президента Порошенка — Гройсмана, лише в середині квітня, після місяців перебування в політичному глухому куті.

В сусідню Росію банк припинив робити будь-які нові інвестиції ще в 2014 році. В такий спосіб ЄБРР підтримав санкцій Європейського Союзу проти офіційного Кремля, що були накладені у відповідь на окупацію українського Криму Росією.
Водночас Чакрабарті заявив, що Європейський банк реконструкції та розвитку не має жодних планів закривати російські офіси.

«Ми підтримуємо наші операційні можливості в Росії», — заявив він і додав, що деякі співробітники ЄБРР у цих офісах працюють над проектами у інших країнах, зокрема, над проектами у Казахстані.

Інвестиції ЄБРР у багатий на нафту Казахстан, що є найбільшою економікою Центральної Азії, протягом останніх кількох років швидко зросли. Цей процес почався відтоді, як країна започаткувала нову хвилю реформ.