друкувати


В Україні працює лише 12 підприємств з утилізації відходів тваринного походження

3 липня 2019, 07:35

В Україні існує лише 18 підприємств з утилізації відходів тваринного походження, шість із яких зовсім не працює, а з тих, що залишилися, частина також діє не на повну потужність. Про це повідомляє Асоціація тваринників України.

Нагадаємо, у державному бюджеті на 2020 рік має бути передбачена підтримка утилізаційних підприємств.

У повідомленні зазначається, що держава вже п’ятий рік поспіль не фінансує реконструкцію та будівництво заводів з утилізації відходів тваринного походження. 

«Утилізацію відходів тваринного походження здійснює ДП «Укрветсанзавод», до складу якого входять 18 філій, які розташовані в 15 областях України. На цей час 6 філій не працює, частина філій працює не на повну потужність», — зазначають у Держпродспоживслужбі.

Щодо фінансування наявних підприємств, то у Держпродспоживслужбі відповіли, що останній раз кошти з бюджету виділялися у 2014 році: «ДП «Укрветсанзавод» було профінансовано за бюджетною програмою «Заходи по боротьбі зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин, запобігання розповсюдження збудників інфекційних хвороб тварин» у сумі 3000,00 тис. грн, при цьому використано 2145,89 тис. грн, залишок невикористаних коштів склав 854,1 тис. грн.

За період 2015-2019 років ДП «Укрветсанзавод» коштів із державного бюджету на фінансування будівництва та реконструкцію підприємств з утилізації відходів тваринного походження та закупівлю обладнання не отримувало».

Як бачимо, ми мали рацію, що ситуація з утильзаводами в нашій країні просто сумна, — коментує Ірина Паламар. – Україна – аграрна держава, і тваринництво є одним із важливих напрямів, які формують українську економіку. Тож дуже сумно, що влада зовсім не дбає про такий важливий аспект, як заводи з утилізації тваринних відходів. Приватні ж підприємці також не зацікавлені у їхньому будівництві, і це зрозуміло, адже такий бізнес — не надто прибутковий. Тому  проблема повинна вирішуватися саме на рівні держави, й на реконструкцію таких підприємств повинні виділятися кошти з держбюджету.