друкувати


Україна на 22-му місці у рейтингу світових виробників молока

2 липня 2019, 14:00

Україна посідає 22-ге місце у рейтингу світових виробників молока і має всі шанси наростити свою частку в структурі світового експорту через прогнозований дефіцит сировини. Про це повідомляє Асоціація виробників молока, посилаючись на дані IFCN.

Нагадаємо, відкрито ще один ринок для українського молока.

«Очікується, що сьогоднішні найбільші регіони-експортери зможуть до 2040 року збільшити поставки молока лише на 36 млн т, за потреби 45 млн т. Тобто прогнозований дефіцит молока становитиме 9 млн. т, який потрібно буде закрити. Саме ці глобальні (потреби, — ред.) світового молочного ринку можуть забезпечити Україні значно вищий рівень експортної спроможності, а українським виробникам отримати можливість наростити експорт», — зауважили аналітики АВМ.

Нині Україна має третє місце у світі за експортом казеїну, п’яте ― за експортом масла, восьме ― сухого збираного молока. Також Україна ― це другий найбільший постачальник масла до ЄС після Нової Зеландії.

Попри прогнозований дефіцит, на глобальному ринку світове виробництво молока зростатиме. Так, до 2040 року воно становитиме 1282 млн т, що на 45% більше порівняно з 2018 роком. Водночас кількість поголів’я збільшиться лише на 14%, до 427 млн гол. Очікується, що в зростанні виробництва не останню роль гратиме підвищення рівня технологічності, що скоротить кількість самих ферм на 17% ― до 99 млн, проте зумовить підвищення кількості корів на фермі на 37%, до 4,3 гол. Надої зростуть на 27% ― з 2,3 до 2,9 т на рік", — прогнозують у профільній асоціації.

Як зазначається в повідомленні, близько 70% із 1282 млн т молока, яке вироблятиметься в світі, надходитиме на переробку, яка збільшиться на 388 млн т. В середньому її щорічне зростання становитиме 2,6%. Разом із тим, до 2024 року 83% молока буде споживатися за місцем його виробництва, хоча й поставки на зовнішні ринки збільшаться на 17%.

За даними аналітиків IFCN, світове споживання молочних продуктів до 2040 року зросте на 20% і становитиме близько 140 кг на душу населення