друкувати


Аграріям передадуть землі, які не використовуються НААН, – Гадзало

26 червня 2019, 16:00

Національна академія аграрних наук пропонує   передавати аграріям в оренду землі, які не використовуються. Про це на 29-му з’їзді Асоціації фермерів заявив президент НААН Ярослав Гадзало, повідомляє сайт Академії. 

Нагадаємо, що назвали умови підвищення ефективності ведення сільського господарства.

 «Планується, що частина земель, яка на сьогоднішній день не використовується, передаватиметься в оренду для сільськогосподарського використання на строк до семи років. Звичайно цей процес має відбуватися прозоро, без різноманітних спекуляцій. Тому нашою академією було створено та передано до відповідного комітету Верховної Ради закон, який передбачає внесення поправок до деяких законодавчих актів, які регулюють передачу в оренду земельних ділянок, що знаходяться у постійному користуванні наукових установ. Він покликаний зробити процес передачі прозорим, без прихованих схем та маніпуляцій», – сказав Ярослав Гадзало.

Зокрема, завдяки запропонованим нами доповненням буде чітко прописані строки, на які земля передається в оренду. В даному випадку вони складають не більше 7 років.

Також, щоб уникнути спекуляцій на ринку землі, нами було запропоновано доповнити частину шосту статті 93 Земельного кодексу України, та статтю 8 Закону України «Про оренду землі» , які стосуються передачі ділянки у суборенду, наступними словами: «крім земельної ділянки державної власності, яка передається в оренду із постійного користування наукових установ, організацій, підприємств Національної академії аграрних наук України", – заявив він.

Ще одним важливим пунктом, який має не допустити тіньових схем та незаконного використання земель НААН, є той момент, що укладення договору оренди земельної ділянки із земель Національної академії аграрних наук України буде здійснюватися за результатами аукціону через систему ProZorro.