друкувати


Президент розповів, чого чекати бізнесу в найближчі роки

20 червня 2019, 16:30

Глава держави заявив про подальшу співпрацю з МВФ та інтеграцію з Європою. Про це йшлося під час зустрічі представників Європейської Бізнес-Асоціації та інших бізнес-об’єднань з президентом України Володимиром Зеленським, передає AgroPolit.com.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що дефолту не буде.

Зустріч була присвячена питанням стратегічного планування та реформування економіки і державного управління, а також поточним проблемам та викликам бізнесу в Україні. Свій виступ Зеленський почав з привітання бізнес-товариства.

«Хочу вас привітати з маленькою перемогою. Від сьогодні ніхто не буде примушувати вас продавати валюту. Вимога про обов’язковий продаж валютної виручки – скасована. Це не тільки зменшення різних обмежень для бізнесу, а ще й ознака макрофінансової стабільності в країні. За це маємо подякувати НБУ», – заявив Зеленський.

Він зазначив, що досягнення такого результату стало можливим лише за умови незалежності НБУ, яку він особисто всіляко підтримуватиме.

Адміністрація президента також не витрачала час даремно. Йдеться про укази президента. Ми скасували драконівські штрафи за порушення касової дисципліни, обмеження для встановлення нотаріусами рівня цін на свої послуги, заборону використання тканин іноземного походження для виготовлення шкільної форми. Все це вже історія», – заявив Зеленський.

Володимир Зеленський згадав про деякі свої обіцянки та кроки з їхнього виконання.

«Я обіцяв зменшення держави в економіці. І перші кроки для цього вже зроблені. Вважаю, що ми зібрали одну з найкращих команд в Україні, яка знає, що робити з регулюванням. По-перше, країні потрібен доступ до дешевих ресурсів. Що їх дасть? Тільки довіра до України на міжнародній арені. Тому ми продовжуємо співпрацю з МВФ, щоб на наступні 5 років значно зменшити і здешевити боргове навантаження на країну. Зараз ми віддаємо за наші борги близько 30% бюджету та платимо шалені відсотки. Стрімкий розвиток за таких умов, ви розумієте, нереальний», – заявив Зеленський.

Також він запевнив учасників зустрічі у незмінному курсі держави на інтеграцію з Європою.

Для нас це не тільки великий ринок, а й дуже важливий культурний фактор. Співпрацюючи з європейськими компаніями, наш бізнес бачить, що можна бути успішними без корупції, виконувати контракти та сплачувати податки», – висловив думку володимир Зеленський.

Також він наголосив, що одне з першочергових завдань – покращити кредитний рейтинг України.

«Зараз, ви знаєте самі, ми маємо рейтинг «В-». Такий самий рейтинг мають такі «провідні» країни, як Малі, Еквадор, Ангола… Це принизливо для європейської країни. І за декілька років ми це обов’язково змінимо», – запевнив Зеленський.

Віталій Хворостяний, журналіст AgroPolit.com