друкувати


АМКУ пропонує Кабміну втричі збільшити плату за подання скарг

19 червня 2019, 10:30

Антимонопольний комітет України (АМКУ) вирішив запропонувати Кабінету Міністрів збільшити втричі розмір плати за подання скарг у комітет. Про це на сторінці у Facebook написала державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська.

Нагадаємо, АМКУ визнав Group DF монополістом на ринку азотних добрив.

«На засіданні комітету в четвер, 13 червня, було прийнято рішення про звернення до уряду щодо внесення змін до проекту постанови КМУ №291 від 23 березня 2016 року, якою встановлено розмір плати за подання скарги. Ми пропонуємо збільшити її та встановити на рівні: 15 тис. грн на товари/послуги і 45 тис. грн — на роботи», — написала Загребельська.

За її словами, підставою для ухвалення такого рішення стало щорічне зростання кількості скарг, що надійшли до колегії: із 665 скарг у 2011 році та 1765 скарг у 2016 році до 7786 за 2018 рік і 4032 — за п'ять місяців 2019-го. На рішення також вплинула незмінність розміру плати за подання скарги протягом тривалого терміну.

Розмір плати за подання скарги було встановлено на рівні 5 тис. грн на товари/послуги та 15 тис. грн — на роботи в 2010 році, та з того часу він залишався незмінним. Водночас рівень інфляції за цей же період сягнув понад 270%", — наголошує Загребельська.

Окрім цього, за її словами, трудові права працівників департаменту і членів колегії АМКУ грубо порушують: зокрема, за день колегія розглядає 150-200 скарг, а робочий час триває з 8:00 та продовжується після півночі.

Агія Загребельська також наголосила, що протягом усього часу роботи колегія АМКУ дотримується коротких нормативних термінів розгляду скарг — 15 робочих днів, а судові інстанції скасували менш ніж 0,5% ухвалених колегією рішень.

На її думку, можна також впровадити й інші ефективні інструменти, які могли б вплинути на зменшення навантаження на працівників органу оскарження, проте для цього знадобиться тривалий законотворчий процес.

Потрібно впроваджувати і 24 години на усунення недоліків, і повернення плати за скаргу у разі її задоволення, і відповідальність замовників за порушення закону... і ще багато чого. Але все це потребує внесення змін до закону. Поки цей процес неуспішний з багатьох причин, та натяків на те, що найближчим часом щось зміниться, на жаль, немає", — зазначила держуповноважений АМКУ.

Вона також наголосила, що невжиття термінових та ефективних заходів може мати фатальні наслідки для закупівельної сфери.

У разі подальшої бездіяльності в цьому напрямку орган оскарження буде втрачати співробітників, які не можуть працювати 24/7 тривалий час без шкоди для особистого життя та здоров'я. Зазначене, у свою чергу, призведе до порушення передбачених законодавством термінів на оскарження, погіршення якості прийнятих рішень", — заявила Загребельська.