друкувати


Площі під ріпаком у 2018/19 МР збільшилися до рекордного рівня за 9 років

17 червня 2019, 18:00

Площі під ріпаком в Україні виросли в 2018/19 МР до ​​1,3 млн га, що на третину більше від торішнього результату і є рекордним показником за останні дев'ять років. Про це повідомляє Kurkul.com.

Нагадаємо, в Україні хочуть ввести 10%-ве експортне мито на ріпак.

Згідно з повідомленням, протягом двох останніх років площі під ріпаком в Україні зросли на 62%: з 0,8 млн га в 2017 р до 1,3 млн га в 2019 р.

«За цей час в Україні підвищилася і середня врожайність ріпаку з 2,5 т/га до 2,76 т/га», — наголошується в повідомленні.

Лідерами за врожайністю торік були Волинська, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська та Вінницька області, де аграрії в середньому зібрали понад 3 т/га ріпаку.

Зростання площ під ріпаком спостерігається вже третій рік поспіль, адже ріпак зараз найдорожча з основних олійних культур в Україні. Гарна рентабельність і високий попит з боку експортерів і переробників стимулюють аграріїв розширювати посівні площі», — йдеться в повідомленні.

Також вказується, що вітчизняні агровиробники, які займаються вирощуванням ріпаку, традиційно продають урожай в перші місяці після збирання. У 2018 році українські компанії експортували 89,7% всього врожаю ріпаку. Це дозволяє Україні зайняти 4% світового ринку цієї культури і бути на 7-му місці серед світових виробників.