друкувати


Скептицизм щодо України зараз дуже великий — Милованов

26 травня 2016, 14:34

Зараз відбудовувати репутацію надійного партнера надзвичайно складно. Про це повідомляє в ексклюзивному інтерв’ю Agropolit.com професор економіки Піттсбурзького університету (США, штат Пенсильванія), в.о. президент Київської школи економіки (КШЕ) Тимофій Милованов

«Інвестори не повернуться. Для цього треба: перше — створити сприятливе для бізнесу середовище, друге — щоб був захист інвесторів. Ні одного, ні другого ми поки не бачимо. Зміна уряду може змінити очікування, але без реальних результатів інвестицій не буде. Скептицизм щодо України зараз дуже великий. У влади було два роки після революції, щоб зробити судову реформу, провести макроекономічну стабілізацію, «відпустити» бізнес… Цього не сталося. Натомість маємо постійні політичні сварки всередині країни. Якби я був інвестором, дуже б цим переймався. Багато західних інвесторів у різний час уже вкладали гроші в Україну і «погоріли». Усі знають, як Україна «кидає» і не виконує своїх зобов’язань та обіцянок», — розповідає він.

За його словами, сьогодні МВФ — єдиний незалежний орган, який може показати свою згоду/незгоду з тим, як відбуваються реформи в Україні. Якщо МВФ підпише новий транш з Україною — це серйозний сигнал, який означатиме довіру новопризначеному уряду. Тому, хоч би які умови МВФ зараз висував, на жаль, все потрібно підписувати.

«Наразі головне завдання — втримати ситуацію. Працювати в режимі quick games, low-hanging fruit, але при цьому розпочинати більш серйозні структурні реформи… Усі кажуть про корупцію, то вже посадіть когось, згодуйте «собакам» якесь м'ясо», — додає професор.