друкувати


В АПК спостерігається тренд на допомогу ОТГ від агрокомпаній, які працюють у регіоні

14 червня 2019, 08:29

В АПК спостерігається тренд на допомогу ОТГ від агрокомпаній, які працюють у регіоні. Про це в матеріалі «Децентралізація на паузі: 7 викликів президентові Зеленському та його команді» на AgroPolit.com розповіла керівник напряму КСВ компанії МХП Вікторія Нагірняк.

Нагадаємо, що на кінець 2018 року в Украні не повинно залишитися жодного району без ОТГ.

«Реформу створювали нашвидкуруч, тому людей про її можливості інформували аналогічно. Більшість ОТГ створювалися з єдиною мотивацією — отримати гроші з держбюджету. Однак на що витрачати ці кошти та як стимулювати з їхньою допомогою прогресивні зміни, продумали лише у деяких тергромадах. Чому це сталося? Уряд не поінформував населення і місцеву владу про всі важелі децентралізації. Виправляли ситуацію на місцях, як правило, традиційним методом «тику». Змінити ситуацію на місцях допомагають власними силами середні й великі агрокомпанії, які організували роботу з ОТГ і пайовиками в напрямку децентралізації», — пише видання.

Одна з таких агрокомпаній, яка реалізує низку  проектів для ОТГ з інформування про переваги децентралізації та як ними користуватися – МХП.

 Про будні децентралізації з «полів» у рамках матеріалу AgroPolit.com розповіла керівник напряму КСВ компанії МХП Вікторія Нагірняк.

Вона навела приклад кількох проектів МХП із розвитку децентралізації на селі. Перший — «Добробут громади».

Ми навчаємо місцевих депутатів тому, що потрібно знати, як діяти в умовах децентралізації: як правильно описати проекти розвитку, скласти кошторис витрат, куди подати документи. Ґрунтуючись на запитах ОТГ, наша компанія залучає експертів у тому чи іншому напрямі, проводить тренінги, пояснює суть певних змін і законодавчих тонкощів. Ця робота дуже важлива. Наприклад, у рамках реформи ОТГ отримали на свої баланси величезні території земель. Водночас, багато голів сільрад «сходили з розуму» від незнання, що їм робити з такою кількістю землі: як правильно класифікувати наділи, структурувати, використовувати. На допомогу МХП залучив експертів з питань землекористування, які допомагають не тільки професійно оформити ці землі, а й прорахувати потенційні можливості економічно вигідного для ОТГ використання. Так, спільно з територіальною громадою Петриківського району Дніпропетровської області, розроблено стратегію розвитку сфери культурної спадщини і туризму. Таких ОТГ багато, але далеко не всі розуміють, як під аналогічні культурологічні проекти залучити державні кошти та скільки можна на них заробити в майбутньому", — розповіла Вікторія Нагірняк.

Логіка такої допомоги на місцях, за словами керівника напряму КСВ МХП, наступна:

Ми пояснюємо людям, що у держави є гроші, але щоб їх отримати, потрібно підготувати відповідний проект. У нашій практиці є дуже показовий позитивний досвід однієї з ОТГ Сумської області, яка тільки на ремонт сільських доріг отримала від держави понад 20 млн грн".

Загалом же, за словами Вікторії Нагірняк, в АПК спостерігається тренд на допомогу ОТГ від агрокомпаній, які працюють у регіоні.

Ще до старту реформи ми дійшли висновку про необхідність допомогти територіям в розвитку малого і мікробізнесу. Для підтримки підприємництва на селі та запобігання відтоку людей МХП ще в 2016 році почав реалізовувати грантовий проект «Село. Кроки до розвитку». По суті, це конкурс мікрогрантових бізнес-проектів. В цілому, на 2019 рік МХП виділив 200 млн грн на реалізацію програм соціальної відповідальності. Активна робота триває на території більш ніж 500 населених пунктів і 100 ОТГ. Це вселяє надію, що «слабкі» місця децентралізації будуть виправлені, а люди не залишаться сам на сам у перехідній адаптаційний період реформи", — пояснила вона.