друкувати


Необхідно провести аудит земель НААН — Івченко

26 травня 2016, 12:17

Наразі в НААН – 150 підприємств, які знаходятся в 20 областях. Доцільно було б провести аудит їх діяльності. Таку думку у коментарі AgroPolit.com висловив народний депутат, член парламентського комітету з питань аграрної політики та продовольства Вадим Івченко.

Він підкреслив, що землями НААН необхідно правильно розпоряджатись, оскільки ці підприємства можуть приносити кошти до місцевих бюджетів.

"Щодо земель НААН потрібно провести аудит: як використовуються, кому віддаються  в оренду, яку частку займає тваринництво, рослинництво і т.д. За моїми даними, 50% (150 тис. га) земель НААН можуть бути й надалі офіційно здані в оренду і приносити кошти до місцевого бюджету та податків у центральний бюджет. До того ж землі потрібно зберегти за наукою", — зазначив нардеп.

Крім того, за його словами, частину земель є сенс розпаювати і передати людям, ще якусь – віддати на конкурентних засадах через аукціонну комісію з Мінагрополітики та НААН. 

"За великим  рахунком, провести такий аудит можливо за 3–4 місяці. Скажу більше, НААН вже має пропозиції щодо земель, які вони готові віддати в офіційну оренду для того, щоб залучити виробників і паралельно сплачувати податки до бюджету. Але тут  поспішати не  варто.  Адже «гарячі голови» зараз можуть «нарубати дров» так, що потім їх не повернути", — сказав Івченко.