друкувати


На півдні України жнива затримаються через погодні умови

11 червня 2019, 17:00

Аграрії південних областей України відклали збирання врожаю до початку липня у зв'язку з перевищенням норми опадів, які зашкодили якості посівам. Про це повідомляє «Агроюг».

Нагадаємо, що через несприятливий прогноз виробництва кукурудзи зростають ціни на продовольство.

За словами керівника аграрного підприємства «Нива» Олександра Єрмолаєва, погодні умови відтягують терміни збирання через підвищені запаси вологи в ґрунті.

«Дощі відтягують терміни збирання, бо запаси вологи стали більшими. Буквально сьогодні вийшли в поле, тому що раніше не могли, було сиро. Зараз годуємо азотом кукурудзу, насіння на зрошенні. Залежно від того, яка буде температура, точно через два-три тижні», – зазначив Олександр Єрмолаєв.

Він наголосив, що рясні опади добре позначилися на розвитку посівів кукурудзи, соняшнику та пшениці. Але погано вплинули на фітосанітарний стан культур.

Через рясну вологу пішов розвиток багатьох грибкових захворювань на посівах зернових. Це погано, тому що умови для розвитку цих захворювань хороші: висока вологість, температурний режим. Це негативно позначається на фітосанітарному стані посівів", – зазначив Олександр Єрмолаєв.

Голова аграрного підприємства «Золотий колос» Надія Іванова, розповідає, що надмірні опади, а місцями град, пошкодили частину посівів. Та оскільки вони ще не дозріли, є вірогідність їхньоого відновлення.

У цьому році однозначно прибирання відсувається. Якщо в 2018 р. 16-17 червня ми вже починали прибирання, то в цьому році – не раніше кінця червня-початку липня. В основному, всі посіви ще зелені, триває налив зерна. Погода покаже, як буде. Після дощів частина посівів лягла, але вони ще зелені, є надія на те, що піднімуться", – поділилася керівник аграрного підприємства «Золотий колос».