друкувати


На Тернопільщині фермер вирощує 40 сортів хурми

10 червня 2019, 08:29

На Тернопільщині в Чортківському районі фермер Іван Мерлавський вирощує 40 сортів хурми. Про це повідомляє tenews.org.ua.

Нагадаємо, що в Україні – гарні перспективи вирощування хурми та інших, поки що рідкісних для південного регіону культур.

 «Хурма з латини означає «їжа богів. Перші саджанеці сорту Тамкам та «Іччі кі кей джіро» я привіз з Америки. Вони морозостійкі, може витримувати температуру до 26 градусів. У мене на ділянці прижився одразу, жодних клопотів з ним не мав. У перший же рік навіть зібрав невеличкий урожай. Вага одного плоду була 200-250 грамів. Хурма буває чоловічої та жіночої статі. Плодоносять ті, що жіночої. Хоча є і багато гібридних сортів, – розповів він.

 Фермер пояснив, що хурма – доволі нетипове дерево для тернопільського регіону. Її батьківщина — Кавказ і Японія. Купити саджанці можна на місцевих ринках. Привозять їх з Італії, Греції, Туреччини. Хурма, за даними селекціонерів має більш 725 видів

Для хурми, за словами Івана Васильовича, потрібно обирати сонячне місце, щоб не було протягів. Так деревце буде швидко розвиватися і рости. 

Молоді деревця господар висадив  у горщики, зараз вони зимують у підвалі. Переживав, щоб не обмерзли у відкритому грунті, так підростуть, добре укоріняться, а навесні, як потепліє, висаджу надворі.

На низ горщиків господар завжди вистеляє  шкаралупами волоських горіхів, каже, що вони найкраще виконують функцію дренажу. Втім можна й брати перевірений керамзит. Чорнозем для заморського деревця не годиться, найкраще торф або спеціальний грунт для цитрусових. Коли у травні висаджує у відкритий грунт, то старається на 10 сантиметрів нижче рівня грунту.