друкувати


Європейський Союз профінансував навчання для українських аудиторів харчових підприємств

7 червня 2019, 17:30

Європейський Союз профінансував навчання для спеціалістів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, які перевірятимуть підприємства харчової галузі. Навчання було проведене Проектом ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Нагадаємо, назвали останній термін впровадження системи HACCP на харчових підприємствах.

Навчання з проведення аудитів системи НАССР для представників Держпродспоживслужби з усіх регіонів України завершено. Воно тривало понад чотири роки і складалося як з теоретичних, так і з практичних курсів. Минулого тижня в Миколаєві пройшов останній навчальний аудит.

«Усі аудити проходили на підприємствах харчової галузі з різною спеціалізацією: від агропродовольчого ринку в Полтаві та молокопереробного підприємства на Львівщині до пивоварного заводу в Запоріжжі. Спеціалісти Держпродспоживслужби отримали можливість вивчити та закріпити на практиці як правильно проводити аудити системи НАССР. Проводили навчання експерти з великим досвідом здійснення таких аудитів. Певний досвід отримали й оператори ринку, і ми дуже вдячні їм, що такі навчання стали можливими», ‒ розповідає Керівник Проекту ЄС Тоні Віл.

Нове харчове законодавство України, яке гармонізоване із законодавством Європейського Союзу, ставить нові вимоги перед операторами ринку та перед органом, який їх контролює, – Держпродспоживслужбою.

Одна з таких вимог – впровадження всіма операторами ринку харчових продуктів на своїх потужностях (окрім первинного виробництва) процедур, що основані на принципах системи НАССР. Чи ефективно та правильно вони їх впровадили – перевірятимуть аудитори Держпродспоживслужби.

Впровадження процедур на основі принципів системи НАССР є однією із складових нової системи контролю безпечності харчових продуктів, яка сьогодні розбудовується в Україні за європейським принципом «від лану – до столу».