друкувати


Відновлення та реконструкція зрошувальних систем фінансується лише на 10% — Хлань

26 травня 2016, 07:14

При наявності комплексного законодавчого акту, який передбачає відновлення та реконструкцію зрошувальних систем і розвиток меліорації — Загальнодержавну цільову програму розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, вона фінансується лише на 10 % від потреб.

Про це у своему блозі на AgroPolit.com повідомив народний депутат Сергій Хлань. За його словами, потрібно досягти розширення площ зрошуваних земель до 500 тис. га.

«Існуючі програми фактично спрямовані на підтримку наявних державних меліоративних систем. Але ніяким чином не на їх розвиток та розбудову нових», — повідомив нардеп. 

«У цьому сенсі багато що залежить від депутатського корпусу. Нині розглядаються законопроекти про встановлення 10-річного строку оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на яких здійснюється меліорація. Це сприятиме стимулюванню фермерів вкладати фінансовий ресурс у відновлення зрошуваних систем, здійснювати реконструкцію. Ще один стимул для водокористувачів — звільнення від оподаткування води, що використовується для гідротехнічної меліорації земель. «Конституцією зрошення» має стати Стратегія розвитку зрошення в Україні, яка наразі розробляється. Хоча темпи її створення бажають кращого», — зазначив Хлань. 

На його думку, прийняття законопроектів не просто дозволить модернізувати існуючу зрошувальну систему, а й створити кращу систему штучного зрошення у світі.