друкувати


Ціна на українську землю може сягати $3-5 тис. за гектар — Мартинюк

26 травня 2016, 08:07

Коли запуститься ринок, він стане білим і прозорим, то ціна на землю може становити і до 3-5 тисяч доларів за гектар.

Про це у інтерв'ю «Новое Время» сказав голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) Максим Мартинюк.

Він зазначив, що точну цифру можна буде назвати, коли відкриється ринок і проведуть хоча б серію аукціонів на держземлі.

«Насправді, все залежить від Верховної Ради. Ми цей законопроект написали, ми чітко розуміємо, як ця модель може працювати, як вона повинна працювати. Ми інституційно готові до цього. Система земельного кадастру, яку часто називають причиною проблем із запуском ринку землі, до цього теж готова. Все готово, треба законодавчо врегулювати це питання», — повідомив Мартинюк.

«З моменту прийняття закону нам необхідно півроку на запуск аукціонів. Аукціони будуть йти один рік. Ще півроку нам необхідно на переусвідомлення цієї практики, можливо, внесення змін в те законодавство, яке ми приймемо. Тобто від моменту прийняття закону 2 роки необхідно для першого етапу. Після цього запрацює ринок. Потім періодично до цього питання треба буде повертатися. Можливо, знімати якісь обмеження. Припустимо, 200 га в одні руки — це ліміт, який може бути переглянутий в більшу або меншу сторону», — розповів він.