друкувати


У Раді зареєстрували законопроект, який захищає інтереси власників домашніх сонячних електростанцій

4 червня 2019, 09:30

У Раді зареєстрували законопроект №10357 «Про альтернативні джерела енергії», який захищає інтереси власників домашніх сонячних електростанцій (дСЕС), зокрема побудованих на землі. Про це йдеться на сайті ВР.

Нагадаємо, 25 квітня депутати Верховної Ради проголосували законопроект 8449-д, який відмінив «зелений» тариф для всіх наземних домашніх СЕС потужністю до 30 кВт.

Проект закону зареєстрували члени парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лев Підлісецький, Олександр Домбровський, Ольга Белькова, Олексій Рябчин.

Документ передбачає введення аукціонів з 2020 року і обов'язкове введення в дію сонячних електростанцій потужністю більше 1 МВт і ветроелектростанций більш 5 МВт (або однією з турбін).

Документ, зареєстрований 3 червня, узагальнив попередні версії законопроектів, котрі з'явилися у травні.

Законопроект розроблено з метою забезпечення прав та законних інтересів споживачів, що встановили або планували до кінця 2019 року встановити домашню сонячну електростанцію потужністю до 30 кВт. Метою законопроекту є усунення неузгодженості у визначенні порядку встановлення рівня «зеленого» тарифу для приватних домогосподарств, генеруючі установки яких виробляють електричну енергію з сонячного випромінювання", — йдеться у пояснювальній записці.