друкувати


Україна розширює географію експорту – Шеремета

3 червня 2019, 10:28

Україна розширює географію експорту: перспективний і швидкозростаючим ринком є також країни Північної Африки. Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета  на XVІІI Міжнароднвй конференції «Grain &Maritime Days 2019, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що за 4 місяці 2019 року український аграрний експорт зріс на 18,6% і склав $ 7,1 млрд.

За його словами, враховуючи обсяги виробництва зерна, Україна – одна з небагатьох країн світу, яка має можливість нарощувати виробництво сільгоспкультур та зміцнювати позиції важливого гравця на зовнішніх ринках продовольства.

Віктор Шеремета відмітив, що рекордним в історії України став 2018 рік, коли виробництво зернових та зернобобових культур перевищило показник 70 млн т. Крім того, Україна має всі шанси зібрати майбутній урожай за обсягом не менше минулорічного.

Український зерновий сектор є експорторієнтовним – в останні роки ми експортували понад 60% виробленого зерна. Поставляючи значні обсяги зерна на експорт, Україна є одним з гарантів світової продовольчої безпеки. Зокрема, варто відзначити факт успішної міжурядової роботи та відповідних компетентних органів з фітосанітарних питань, що дозволив українському зерновому сектору розширити присутність на нових ринках збуту – Єгипту, Індії, Китаю, ЄС та інших країн, –  зауважив заступник міністра.

Він додав, що ключовими партнерами України на зерновому ринку є країни Азії, Європейського Союзу та Близького Сходу. Перспективний і швидкозростаючим ринком є також країни Північної Африки.

Фактично в усіх напрямках торгівлі ми незмінно зберігали позитивну динаміку розвитку торговельних взаємин. Почасти це є підтвердженням статусу України як стабільного і прогнозованого партнера, – підкреслив Віктор Шеремета.