друкувати


Названо здобутки та провали морської галузі у 2019 році

31 травня 2019, 07:30

Новий парламент має прийняти законопроект №7385 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку морегосподарського комплексу». Затягування його прийняття є проблемою для морської галузі. Про це заявив керівник ДП «АМПУ» Райвіс Вецкаганс на щорічному портовому форумі Ukrainian Ports Forum 2019, повідомляє кореспондент АgroРolit.com.

Нагадаємо, назвали чотири виклики перед морською галуззю України.

«Ми сподіваємося, що нова рада буде більш продуктивною й ухвалить законопроект №7385, щоб ми могли реформувати ринок. Уже півроку немає результатів голосування, хоча він й розглядається у другому читанні. Ми запропонували цей законопроект, щоб покращити відносини між адміністрацією порта та суб'єктом господарювання», — зазначив Райвіс Вецкаганс.

Також компанії, які працюють у портах, сподіваються, що новий президент знайде можливість приділити відповідну увагу комплексному розвитку транспортної галузі. Ще одним стримуючим фактором є державна політика вилучення 90% дивідендів до бюджету від державних підприємств, зокрема й АМПУ

Райвіс Вецкаганс зазначив, що великою проблемою є те, що стивідорні компанії перебувають у спільному списку неприватизованих. Через це адміністрація портів рухається у напрямку конституційних угод.

У свою чергу Вецкаганс не забув нагадати й про здобутки морської галузі.

Немало зроблено. Реформовано служби капітану порта, що далося тяжкою працею. Сьогодні ми пройшли перший етап створення морської адміністрації задля гарантування безпеки порту", — зазначив він.

Зазначається, що морська галузь має потенційно великі можливості залучення коштів ЄС. Але наявні певні обмеження через те, що Україна ще не є членом цієї організації. Представники ЄС, котрі брали участь у роботі форуму, запевнили, що шляхи для виділення грантів можуть бути знайдені.