друкувати


Європейський інвестиційний банк розглядає два інвестиційних проекти з АМПУ

30 травня 2019, 16:15

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) обговорює з АМПУ два інвестиційні проекти. Про це заявив директор ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон на щорічному портовому форумі Ukrainian Ports Forum 2019, повідомляє кореспондент АgroРolit.com.

Нагадаємо, що 30–31 травня в Одесі відбудеться Ukrainian Ports Forum 2019 – головна подія портової галузі України. Головною темою Ukrainian Ports Forum 2019 стануть реформа галузі та спільні з ЄС проекти України з розвитку портової та логістичної інфраструктури.


«Нагадаю, що у нас є пакет інвестицій на суму 5 млрд євро. Морські проекти досить складні. Ви не можете вивчати морський порт окремо, це має бути частиною стратегії країни. Немає сенсу також інвестувати в порт, якщо відсутня інфраструктура. Ми уже згадували, що може бути альтернатива Маріупольському порту – Бердянськ. Але потрібно забезпечити умови проживання у ньому, муніципальну інфраструктуру, проживання в регіоні тощо. Добре що у Мінтранс розробили дуже гарну стратегію, вона на належному рівні. Ми вивчаємо проекти і дивимося, чи відповідають вони загальній стратегії», – наголосив він.

Ще одне питання, на яке слід звернути увагу при виділенні інвестицій у проект – це належна правова база, адже, на думку експерта, є сильна взаємодія між приватним і державним секторами.

Крім того, слід розуміти деталі таких законів як, наприклад, про концесію… Банк також вивчає вплив на навколишнє. Середовище – це частина аналізу. Порт – частина природи. І все впливає на навколишнє середовище. Також є питання техобґрунтування (обладання тощо). Ще один момент – ми вивчаємо альтернативні варіанти: зробити цей проект тут чи. В іншому порті. У нас дуже сурові соціальні стандарти, які стосуються закупівель. Якщо все за правилами, фінансуємо такі проекти.  Наразі обговорюємо 2 інвест-проекти з АМПУ і сподіваємося, що зможемо запросити їх наступного року до співпраці. Також працюємо з приватними компаніями, наприклад, у проектах із логістикою, пов’язаною з транспортуванням зерна", – повідомив директор Європейського інвестиційного банку.