друкувати


Фінансисти розповіли про свої очікування від відкриття ринку землі в Україні

29 травня 2019, 13:00

Від запропонованої урядом земельної реформи не слід очікувати мільярдного потоку інвестицій. Про це повідомила провідний банкір департаменту агробізнесу «Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР)» Анна Лебединець в матеріалі Latifundist.com.

Нагадаємо, презентовано ключові пункти концепції закону про ринок земель.

Експерт зазначила, що фінансисти очікують відкриття ринку землі в Україні. Вона зазначає, що результат залежатиме від моделі земельної реформи.

«Якщо модель буде мати на увазі, що, умовно, тільки громадяни України можуть купити до 100 га, і юридичні особи не матимуть можливості купувати землю, то зрозуміло, що мільярдного потоку інвестицій не відбудеться. Якщо будуть інші правила гри, отримаємо інші результати», — зазначила Лебединець.

Фінансовий директор «АгроВіста» Владислав Винярський прогнозує великий переділ ринку землі в Україні, велику консолідація, а у деяких випадках навіть реконсолідацію.

Як фінансист і в минулому банкір, я обома руками за ринок землі. Це я ще кажу й до того, що до відкриття ринку потрібно бути готовим. Якщо ти будеш абсолютно сірий чи навіть чорний, то не отримаєш доступ до капіталу. На мою думку, наближається великий переділ ринку землі в Україні, велика консолідація, а в когось і реконсолідація. Це будуть величезні інвестиції і капітали, але тільки для тих, хто до цього готовий", — зазначив Винярський.