друкувати


В Китаї заборонили співпрацю національного рівня з українським бізнесом, — екс-голова СЗР

27 травня 2019, 14:50

Комуністична партія Китаю (КПК) заборонила китайським компаніям співробітництво національного рівня з українським бізнесом. Про це, з посиланням на власні джерела, заявив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Віктор Гвоздь на конференції «Конфліктогенний потенціал РФ: стан і перспективи розвитку», повідомляє silkbridge.info.

Нагадаємо, що китайські закупівельники раніше заявили, що готові співпрацювати та імпортувати товари made in Ukraine. 

За словами екс-розвідника, після такої вказівки КПК взаємодія з українськими діловими колами можлива тільки на регіональному рівні.

«За моєю інсайдерською інформацією, Сі Цзіньпін і ЦК Компартії дали вказівку своїм компаніям, основним, великим, офіційним не функціонувати з українським бізнесом, хіба на регіональному рівні», – сказав Гвоздь.

Цей факт красномовно характеризує стан українсько-китайських відносин, зауважує експерт, нагадавши, що за минулі 5 років до Китаю не було організовано жодного візиту українських делегацій високого рівня.

Водночас варто відзначити, що українська делегація на чолі з віце-прем'єром Степаном Кубівим брала участь у роботі ІІ Форуму «Один пояс – один шлях». 

Контакти між українським і китайським бізнесом активно налагоджує Торгово-промислова палата України. За словами президента ТПП Геннадія Чижикова, за останній рік в Україні відбулося близько 40 зустрічей із підприємцями з Китаю.