друкувати


У Полтаві відновлять унікальну породу свиней української селекції

27 травня 2019, 12:40

Вчені Полтавського інституту свинарства й агропромислового виробництва планують відновити популяцію миргородських свиней, викуповуючи їх у людей свиней даного виду. Щоб переконатися, що це свині дійсно Миргородської породи навіть проводити тест ДНК. Про це повідомив старший науковий співробітник лабораторії селекції інституту Павло Влащенко, повідомляє AgroDay.

Нагадаємо, що ФАО й Асоціація «Свинарі України» (АСУ) мають намір розробити знак якості й ознаки якості продукції свинарства, що дозволило б споживачам відрізняти якісну свинину від неякісної.

Повідомляється, що миргородська порода –  перша порода свиней української селекції. Свиням цього виду властива чорно-рябе забарвлення. Сьогодні в Україні залишилося тільки шість свиноматок, два кнури і четверо поросят миргородської породи.
Інші представники виду були знищені в кінці минулого літа через АЧС.

«Було 150 свиноматок миргородської породи, 10 кнурів і молодняк поросят. Всіх їх ліквідували. З тих 6 льох і 2 кнурів, які вціліли у науково-виробничому відділі інституту, відновити породу неможливо. Тварини родинні, тож при спарюванні будуть губитися генетичні ознаки породи. Зараз дуже висока загроза зникнення свиней миргородської породи», – розповів учений.

Він додав, що статистики щодо наявності голів миргородської породи в приватних господарствах у нас немає.

Але приблизно 10 голів є в фермерському господарстві «Світанок» Харківської області. Також плануємо використовувати сперму, що зберігається в банку генетичних ресурсів Інституту розведення і генетики. Нею запліднити збережених свиноматок. Так поступово сподіваємося відновити й розвести породу, – зазначив учений.

Миргородська порода свиней була виведена ще в ХІХ столітті. Однак, остаточно затвердили її лише в 1940 році. Якість м'яса і сала вважається еталонним як за смаковими якостями, так і за товщиною пласта (близько 4 см).