друкувати


8 найбільших спілок рибалок просять Уряд підтримати рибний патруль та реформи Держрибагентства — прес-служба

24 травня 2016, 16:15

Громадськість, науковці та працівники рибного господарства стурбовані ініціативою щодо передачі функцій Держрибагентства в частині державного нагляду(контролю) водних біоресурсів (в тому числі і риби) Державній природоохоронній службі. Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства.

Протягом минулого тижня Держрибагентство України отримало звернення від 8 провідних громадських організацій та ділових асоціацій, що об’єднують більше 19 тис працівників рибного господарства України. До відомства звернулися «Укррибспілка», «Перша рибна біржа», Громадська рада при Держрибагентстві України, Рада ветеранів галузі рибного господарства України, Професійна спілка працівників рибного господарства України, Об’єднання підприємств внутрішніх водойм України «Укррибгосп», «Міжобласна Північно-Азовська рибакспілка», Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України). Всі вони висловили занепокоєння щодо імовірного позбавлення Держрибагентства рибоохоронної функції та просили Уряд не підтримувати цю ініціативу.

«Ми глибоко стурбовані та навіть обурені даною ініціативою, оскільки вона перекреслює всі реформи у сфері рибного господарства втілені за останній рік та повністю суперечить базовим принципам Угоди про Асоціацію з ЄС», — йдеться у зверненні Інституту рибного господарства.

Спілка «Укррибгосп» зазначила, що така ініціатива Мінприроди ставить під сумнів послідовність держави у її реформах: наприкінці 2015 року Уряд та комітет ВР з питань аграрної політики за земельних відносин схвалили Концепцію реформування рибного господарства України. «Завдяки започаткованим змінам ми отримали шанс нормально займатися рибним промислом — без «поборів» з боку контролюючих органів! Нам скасували 5 зайвих дозвільних документів, подовжили термін дії права на вилов з 1 року до 5», — сказано у зверненні.

Концепцією також було передбачено процес реформування діючої рибоохорони і створення «рибного» патруля, який через ініціативу Мінприроди може втрати одну з головних функцій — охоронну.

«Якщо Уряд хоче створити один орган і дати йому функції контролю за рибальством, то нащо було створювати рибний патруль? Нащо його готували з грудня 2015 по травень 2016 року? Нащо держава витрачала час і кошти на підготовку «пілотного» патруля Київщини?», — сказано у зверненні.

В свою чергу Голова Асоціації «Міжобласна Північно-Азовська рибакспілка» Рената Францівна Чернишова підкреслила, що промислові рибалки на Азовському морі чекають на появу рибного патруля і в їх регіоні.

Громадська рада при Держрибагентстві наголосила, що функцію регулювання рибного господарства є ефективною тільки тоді, коли орган контролює всі процеси — зариблення, дотримання правил рибальства, господарську діяльність. Видача дозволів на вилов риби без можливості подальшого контролю ставить під загрозу не тільки ефективність розвитку рибного господарства, але і «забезпечення продовольчої безпеки і незалежності в секторі рибної продукції».

На численні звернення громадськості Голова Держрибагентства Ярема Ковалів відповів, що відомство розуміє всі можливі наслідки даної ініціативи для розвитку рибного господарства України, а також гармонізації законодавства України з ЄС. Мінагрополітики та Держрибагентство не підтримуватимуть об’єднання і передачу частини своїх функцій новому органу.

«Україна вибрала розвиток рибного господарства відповідно європейської моделі, а в ЄС регулювання господарської діяльності та забезпечення державного нагляду (контролю) за водними біоресурсами виконують одні й ті ж самі органи, незалежні від екоінспекції. Наприклад, у Єврокомісії — Європейська агенція з контролю за рибальством (European Fisheries Control Agency — EFCA), аналогом якої в Україні є Держрибагентство, а також Європейська агенція з довкілля (European Environment Agency — EEA). EFCA здійснює контроль за виловом та регулює господарську діяльність риболовних підприємств. EEA займається природоохоронними питаннями. Відсутність аналогічного органу в Україні не дозволить гармонізувати національні акти з acquis communautaire, суттєво ускладнить виконання Угоди про асоціацію України з ЄС та адаптацію до Спільної політик ЄС у сфері рибного господарства», — повідомив Ярема Ковалів.

Він додав, що рибне господарство має розвиватися та у тісній співпраці та з урахуванням кращих практик наших європейських партнерів.