друкувати


Європейські політики перед виборами «мочать» українських виробників, щоби заробити бали

22 травня 2019, 17:00

Завтра, 23 травня, стартують вибори до Європейського парламенту. Вони відбудуться у 28 країнах-членах ЄС, включно з Великою Британією. Щоб перемогти на виборах, деякі європейські політики вдаються до маніпуляцій, зокрема дискредитації України. Про це повідомляє newsmir.info.

Нагадаємо, раніше нардеп Леонід Козаченко говорив про утиски українських виробників на європейський ринках. Він зазначав, що уряду потрібно посилити підтримку успішних українських виробників, які мають потужний потенціал для торгівлі на європейських ринках.

Так, нещодавно депутат Європарламенту, міністр сільського господарства Австрії Елізабет Кестінгер заявила про те, що Україна постачає австрійцям продукти з «низькими стандартами виробництва».

Зокрема, йшлося про українську курятину, яку неодноразово перевіряли ті ж європейські інспектори і давали позитивні висновки, відкриваючи свої ринки. До речі, за даними МінАПК, українську курятину купують 80 країн світу.

Тому, заява Кестінгер обурила представників профільної асоціації «Союз птахівників України». Фахівці пояснили, що на українських підприємствах, де виробляють м'ясо птиці, яке експортується в ЄС, введені високі європейські стандарти.

Як міністр може таке заявляти, не переконавшись особисто у всіх процесах виробництва і переробки продукції, яка експортується в ЄС з України?", — дивується голова асоціації Сергій Карпенко.

Він вважає, що критика України з боку міністра Австрії, за сумісництвом євродепутата, може бути пов'язана з двома причинами. Перша — наміри ЄС збільшити квоти на ввезення української курятини в країни Союзу, друга — вибори до Європарламенту.

«До моменту голосування щодо питання про збільшення квот для України, ми все частіше будемо зустрічати в європейській пресі такі повідомлення, заяви, що компрометують українських виробників, тим більше що це підігрівається ще і напередодні виборів до Європарламенту, де деяким депутатам потрібно показати, як вони вболівають за європейського виробника» , — припускає Карпенко.

Раніше в коментарі народний депутат, член аграрного комітету ВР Леонід Козаченко розповідав, що міжнародні інспектори давно цікавляться виробництвом курятини в Україні.

П'ять років тому в Україні приїхали єврокомісар і ветеринари. Вони здійснили візити на 10 українських підприємств, зокрема до МХП. І єврокомісар заявила, що ЄС відстав від України в сфері птахівництва мінімум на 10, а то і 15 років", — розповів він.