друкувати


Дозвіл на поставки до ЄС — еталон якості для вітчизняного виробника — Вержиховський

31 січня 2016, 10:32

Українська сільськогосподарська продукція, що зараз поставляється в ЄС — це мізер, який нам дозволений. Проте це еталон якості для вітчизняного виробника. Якщо Україна має дозвіл на поставки до Європи, то маємо позитивну репутацію на інших ринках: Середня Азія, Далекий і Близький Схід. Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com розповів заступник голови Держветфітослужби та керівник комісії з реорганізації Олександр Вержиховський.

За його словами, біля 254—260 суб’єктів сільськогосподарської діяльності експортують продукцію до Європейського Союзу. "Це в основному риба, курятина, з 10 січня дозволено поставки молока і молочних продуктів. Процедура експорту продукції до ЄС полягає у перевірці державної системи контролю і під гарантії компетентного органу — Держветфітослужби, тільки тоді вони видають дозволи", - говорить Вержиховський. Експорт сільськогосподарської продукції до Європи - це також показник довіри іноземного споживача до наших продуктів.

"Хотілося б, щоб  Україна більше експортувала продукції з  доданою вартістю,  але  на гарантування контролю якості не вистачає бюджетних коштів. Програми контролю повинні фінансуватись у повному об’ємі", - підкреслює він.