друкувати


Як працюють тюремні сільгосппідприємства — Севостьянова

24 травня 2016, 11:36

Державна пенітенціарна служба України (ДПСУ) наразі входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію держполітики у сфері виконання кримінальних покарань, і обробляє на 40 тисяч гектарів землі, де працює 100 державних підприємств. Про це повідомляє перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова на засіданні Кабінету міністрів.

«За рік вони реалізували продукції на 368 млн грн, при цьому показали прибуток лише 15 млн грн», — розповідає вона.

За її словами, це лише ті надприбутки, які не могли сховати у сільському господарстві, зауважила вона, додавши, що сільгосппідприємства ДПСУ мають контракти з ЄС, зокрема з Польщею.

Наразі переважна більшість держпідприємств системи збиткові через корупцію і неефективний менеджмент.

«За рахунок оптимізації та скорочення кадрів планується збільшити зарплати тим, хто працює у місцях позбавлення полі.Сьогодні 70 тисяч засуджених обслуговує 30 тисяч працівників ДПСУ. Це ненормально, що на трьох засуджених працює один охоронець. Тож ми приводитимемо все до євронорм», — зауважила перший заступник міністра юстиції.

За словами Наталії Севостьянової, наразі більшість установ ДПСУ перебувають у жахливому санітарному стані. Вони збудовані навіть не в радянські, а в царські часи, зауважила вона, і на їх стінах оселився грибок, що шкодить здоров’ю засуджених і працівників. На їх ремонт чи побудову нових у держави немає грошей.

Станом на 1 травня у системі працює 148 установ (тюрем, СІЗО та колоній) і 29 — на території Донеччини і Луганщини, яку нині не контролює українська влада. За рік вони реалізували продукції на 368 млн грн, при цьому показали прибуток лише 15 млн грн. 

Деталі читайте в блозі на Agropolit.com.