друкувати


Великі українські бізнесмени підтримують посилення владою політики протекціонізму

20 травня 2019, 10:30

Великі українські бізнесмени вважають, що влада країни має посилити політику протекціонізму. Про це повідомляє Інтерфакс.

Нагадаємо, оприлюднили 10 завдань від агробізнесу Володимиру Зеленському та новому парламенту.

«Це буде колосальна помилка, якщо в нас зменшиться вплив політиків на економіку. Треба, щоб політики створювали умови. На мікрорівні руки треба прибрати, інакше це гальмуватиме економічний розвиток у країні. Але якщо Україна зменшить вплив державних діячів на те, щоб захистити свій бізнес, створити для нього нові ринки, поліпшити доступ до кредитного ресурсу, я вважаю, це буде колосальною помилкою. Сам бізнес із цим не впорається», — сказав бізнесмен Сергій Тігіпко (група ТАС) під час конференції Ukraine: Game of Trones. Final Season.

У свою чергу бізнесмен Костянтин Жеваго (Ferrexpo) висловив занепокоєння щодо становища України на зовнішніх ринках.

Ціни на ключові позиції нашого експорту почали падати. Враховуючи, що у світі розвиваються й існують величезні ризики торговельних воєн, ми маємо бути готові до того, що сировина "падатиме" першою. Сьогодні потрібна лібералізація, повна приватизація і професіоналізм у рішеннях, зокрема Нацбанку", — зазначив він.

На думку Олега БахматюкаUkrlandfarming»), Україна має захистити національного виробника, інакше розвиток країни буде під загрозою.

«Увесь світ живе за повним протекціонізмом, який здійснює глобальні зміни в економічному середовищі, де Україна не бере ніякої участі. Конфлікт між Китаєм та США відкриває величезні можливості для України: можливість товарного потоку на $5-10 млрд і, відповідно, фінансування — на $20-30 млрд, насамперед в аграрному секторі. Відсувати політику від макропланування неможливо — це зовнішні ринки, внутрішній протекціонізм, це внутрішнє бачення, яке зупинить еміграцію», — заявив бізнесмен.

Він також висловив думку, що Нацбанк частково відповідальний за становище бізнесу і його політика має змінитися.

Має змінитися риторика. Глава Нацбанку Польщі говорить: Перше моє завдання, умовно, купити ще мільйон українців, піднявши мінімальну зарплату для них. Глава НБУ піднімає облікову ставку, і кредитуватися стає неможливо. Так, треба стримувати інфляцію, але без розвитку економіки нічого не буде", — вважає Бахматюк.