друкувати


Долю чорноморського зерна вирішуватимуть в Одесі на IV Міжнародній конференції Grain Ukraine

18 травня 2019, 07:50

24-25 травня в Одесі відбудеться IV Міжнародна конференція Grain Ukraine, присвячена перспективам чорноморського зерна в сезоні 2019/2020. Про це повідомляють організатори конференції – група компаній ТІС, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо основні тези Grain Ukraine 2018.

За словами керуючого директора TRADAIDE і модератора аналітичної та торгової секцій конференції Іванни Доріченко, чорноморське зерно у досить привілейованому становищі, оскільки вже зайняло серйозну нішу на міжнародних споживчих ринках і продовжує покращувати свої позиції, часто обходячи навіть своїх постійних конкурентів – Європу, Штати і Австралію . Тому сьогодні, як ніколи, важливо втримати перевагу на вже лояльних ринках і продовжувати розширювати географію поставок.

Експерти та аналітики ринку висловили частину прогнозів щодо України, які будуть обговорюватися під час Grain Ukraine.

Хоча економіка Китаю зростає більш, ніж на 6% у рік, гігант залишається чутливий до цін, що на руку українським зернотрейдерам. «Ринок Китаю є для нас одним з найперспективніших. У ситуації торгової війни між США і Китаєм ми, як постачальник зерна, знаходимося в виграшному становищі. Наш основний інструмент конкуренції – це ціна", – коментує президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов.

Міріам Морат, старший економічний аналітик International Grains Council (IGC), бачить перспективи також для українського ріпаку:

В українських аграріїв з'являться нові можливості, якщо китайська влада дасть фітосанітарний дозвіл на імпорт українського ріпаку. Потреба Китаю в сої з ускладненням торговельних відносин з США закрили постачальники з Бразилії.

За її словами, попит з боку Китаю сповільнюється через спалах африканської чуми свиней.

Постачальники з Південної Америки й Чорноморського регіону виграють в результаті торгової війни, але якою буде ціна цього виграшу?", – розмірковує Енцо Мерлуцці, аналітик Avere Commodities SA.

Він поділиться своїм прогнозом для світових ринків кукурудзи і пшениці на 2019/2020 роки.

Хороший урожай кукурудзи і пшениці стане домінантою сезону 2019/2020, але несприятливі погодні умови можуть змінити баланс сил, під загрозою — посіви кукурудзи в США. Для українських аграріїв криється в прогнозі стабільності майбутніх врожаїв, особливо врожаю кукурудзи. Чи зможе Україна повторити вражаючий результат, який ми бачили раніше? Чи спостерігаємо ми структурні зміни в продуктивності, як в США чи Південній Америці, або це була випадковість? »А можливості для України аналітик бачить у відкритті нових експортних напрямків, так як імпорт кукурудзи з ЄС в сезоні 2019/2020 різко скоротиться, – каже експерт.

Міріам Морат серед найбільших перешкод для розвитку українських зерновиробників і трейдерів називає інфраструктуру.

Ключові кроки з розвитку логістики будуть обговорюватися під час інфраструктурної панелі Grain Ukraine-2019, модератором якої виступає Микола Горбачов. Учасники панелі – заступник міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Віктор Довгань, генеральний директор групи терміналів Risoil S.A. Максим Широков, директор департаменту стратегічного розвитку та інвестиційної політики Укрзалiзниця Антон Саболевскій, директор з логістики компанії Kernel Микола Мірошниченко та заступник директора з логістики компанії Wilmar International Валерій Ткачов – серед іншого поговорять про державно-приватне партнерство для вирішення проблем із залізничними перевезеннями. 

Фінансова панель в цьому році буде присвячена перспективам фінансування українського агросектора в контексті політичних ризиків і невизначеності.

На питання модератора панелі Владислави Магалецької-Рутицької, віце-президента SigmaBleyzer в Україні, дадуть відповідь заступник глави ЄБРР в Україні (інфраструктура і енергетика) Марина Петрова, керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина, інвестиційний директор фонду IFU Олексій Пархомчук, начальник управління по роботі з підприємствами АПК «Укрексімбанку» Дмитро Татарка, директор департаменту корпоративного бізнесу «Укргазбанку» Олександр Існюк, директор корпоративного бізнесу «Райффайзен Банк Аваль» Руслан Співак і директор центру про роботу з великими корпоративними клієнтами агропромислового комплексу UKRSIBBANK BNP Paribas Group Артем Гавришин.

Як агрокомпанії заробляти більше? Про інновації поговорять під час аграрної панелі в.о. міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева, керівник проекту «АдампольСоя» компанії АТК Дмитро Мотузко, начальник відділу по впровадженню інновацій МХП Андрій Кияненко, заступник генерального директора з інновацій ІМК Богдан Кривицький і засновник Smart Farming Артем Беленко. Модерує панель директор Advanter Group Андрій Длігач.

Учасників Grain Ukraine очікує не тільки насичена офіційна частина, а й традиційно яскрава нетворкінгова складова на Міському ринку їжі. В цьому році до неформального спілкування додасться також візит на новий зерновий термінал MV Cargo. Гостям продемонструють новітнє обладнання і передові потужності найбільшого інвестиційного проекту в агросекторі України за останні роки. А на самій конференції керівник будівництва проекту MV Cargo Сергій Федорик розповість про виклики при управлінні проектуванням і будівництвом в рамках цього масштабного міжнародного проекту.

Зареєструватися на Grain Ukraine можна тут.

Організатор – група компаній ТІС, співорганізатор – компанія IdeasFirst. Рrimary sponsor — компанія GSI, офіційний спонсор – СIM Bank.

Конференція Grain Ukraine – міжнародна галузева платформа для діалогу найбільших представників агроринку, керівників українських агропродовольчих компаній, комерційних та інвестиційних банків, а також технологічних трендсеттерів в агросфері. Тут обговорюються останні тренди аграрного ринку, а також розвиток стійких бізнес-моделей і впровадження технологічних агроінновацій.