друкувати


Аграріїв розповіли про втрати внаслідок тривалих опадів – опитування

17 травня 2019, 17:00

Аграрії розповіли про втрати внаслідок сильних опадів у травні. Про це йдеться в матеріалі «Два дощики в маю: вісті із затоплених полів» на Kurkul.com.

Нагадаємо, що погодні умови серйозно впливають на посівну кампанію в Україні: в одних  областях не дозволяють вийти в поле, в інших – стоїть спека і аграрії чекають  вологи.

Повідолмяється, що на Вінниччині посівну довелось призупинили через похолодання. Найбільше від негоди, зокрема сильної зливи з градом, постраждали господарства Тернопільської, Житомирської та Львівської областей.

За словами сільгоспвиробників, у даний час оцінити загальний обсяг втрат досить складно. Втім, слід зазначити, що більшість опитаних респондентів не вбачають доцільним пересівати посіви, їх стан оцінюється переважно як добрий та задовільний.

У нашому регіоні ситуація не настільки критична. Посіви в задовільному стані. Немає потреб щось пересівати. Культури ростуть добре", — розповідає Олег Свінчук, керівник ФГ «Соломія» з Волині.

Але не у всіх така ситуація.

«13 травня місцями градом трохи повибивало ріпак, проте в цілому дощі не завдали суттєвої шкода рослинам. Опади на декілька днів затримали посівну, проте для нас це не критично. Обприскувачів у нас достатньо, тому і захисні обробки в разі потреби наздоженемо. Наразі вже посіяли всі культури. Пішли дощі, пішла температура, почали рости пізні ярі: соя, кукурудза, соняшник, а далі, надіємось, буде краще», — ділиться Ярослав Мазуренко, керівник департаменту аграрного виробництва ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт».