друкувати


Нардепи озвучили наслідки для українського АПК від санкцій проти російських добрив

16 травня 2019, 15:32

Українські нардепи, члени комітету з питань аграрної політики та земельних питань визнають, що рішення про санкції, які ввів Кабінет міністрів України проти цілої низки російських товарів (у тому числі добрив), можуть призвести до зростання цін на азотні добрива, але й дати поштовх для розвитку внутрішнього виробництва.

Читайте до теми: Санкції Кабміну щодо російських добрив збагатять Фірташа та Медведчука 




Є речі, які я не зовсім розумію, вони ще не прораховані. Аналітики, теж,  поки що інформації не дали, хоча я дав доручення і наші економісти займаються цим питанням. Є речі, такі як сировина, напівсировина без яких ми не можемо обійтися і, наприклад, якби ми цього року не отримали частину добрив з РФ, я не знаю, як би ми провели посівну компанію. Тож, ситуація з забороною для мене поки що незрозуміла, розповісти про це рішення одним реченням не вийде, але відчуття підказують, що ситуація склалася не зовсім правильна», – заявив в ексклюзивному коментарі для AgroPolit.com народний депутат України, заступник голови аграрного комітету Григорій Заболотний.

За словами нардепа, як тільки фахівці порахують і дадуть перші цифри, можна буде конкретно говорити про результати чи наслідки санкцій проти заборони ввозу добрив з РФ.

Без добрив дуже важко обійтися. Ми два останніх роки дуже страждали. За ініціативою Аграрного комітету ми вже декілька разів збиралися у Степана Кубіва в МЕРТ, щоб визначити подальшу долю Черкаського «Азоту», ПАТ «Рівнеазоту», в Одесі – там взагалі були проблеми страшенні. Тому зараз я не готовий казати про наслідки, але відчуття таке, що багато є помилок, за якими будуть тяжкі наслідки», – прокоментував ситуацію Заболотний.

У свою чергу, нарродний депутат України, член аграрного комітету Валентин Дідич пояснив, що такий крок мав бути зроблений, адже торгівля з країною-агресором створює негативний фон для міжнородних відносин.

Санкції – це відповідь агресивній російській машині. Ми не можемо з ними працювати, коли Америка та інші країни підтримують нас, вводять санкції проти Росії, а ми що – продовжимо з ними торгувати? Звичайно, нас турбує питання вартості добрив на внутрішньому ринку. Аграрний комітет буде вимагати від уряду, щоб вони показали свою стратегію і показали компенсатор для українського АПК», – заявив Валентин Дідич.

За його словами, зараз важко спрогнозувати наскільки санкції проти російських добрив вплинуть на цінову політику, але це точно має підштовхнути український уряд до вирішення проблеми з власним виробництвом, в першу чергу азотних добрив.

Я думаю, що буде певне підвищення цін на добрива, але ми повинні запустити свої власні виробництва, які є на території України –це завдання номер один. Вони повинні працювати на повну силу, адже станом на сьогодні вони не використовують всі свої потужності через дороговозну електроенергії та газу. І цю проблему одним розчерком пера не вирішити. Потрібні комплексні заходи. Уряд повинен думати над перспективою запуску власних виробничих комплексів. Для цього потрібно вирішувати питання і з податками, і з ціною на газ, і відтермінування, і кредити. В першу чергу, потрібно активізувати кредитні ресурси, які підуть не на фінансовий сектор, а виключно на підсилення виробничих потужностей українських підприємств», – прокоментував ситуацію Валентин Дідич.

Його думку підтримав ще один нардеп, член аграрного комітету Петро Юрчишин.

Я розумію, що виникнуть проблеми, але ми повинні шукати інші ринки, крім ринку країни-агресора. У будь-якому разі ми не повинні повторити схему, на кшталт «Ротердам+». Зараз шукаємо механізми забезпечення українських аграріїв добривами з альтернативних ринків», – прокоментував для AgroPolit.com ситуацію Петро Юрчишин.

За словами нардепа, на сьогоднішній день, до бюджету не закладені кошти для компенсаторних механізмів. І чи вийде закласти ці кошти на майбутній рік буде залежати від політичної кон’юнктури, яка складеться після інагурації Володимира Зеленського і від складу майбутнього парламенту.

Наступного року ми постараємося ці кошти закласти. Я вважаю, що ми можемо ввозити добрива з усіх країн світу, крім країни-окупанта. Шляхів та пропозицій до Аграрного комітету щодо вирішення цієї проблеми дуже багато надійшло, але потрібне рішення Верховної Ради. Якщо новий президент «розгонить» парламент, то … Поки відбудеться процес становлення нового складу парламенту, поки депутати увійдуть у курс справи – ви ж розумієте, що на це потрібен час», – змальовує перспективи Петро Юрчишин.