друкувати


Гривня зміцнилася завдяки аграріям – Данилишин

16 травня 2019, 10:24

Гривня зміцнилася завдяки аграріям. Про це заявив голова  Ради НБУ, доктор економічних наук, професор Богдан Данилишин, повідомляж landlord.ua.

Нагадаємо, що за три перших місяці 2019 року агросектор не отримав жодної копійки коштів держпідтримки.

Чинниками укріплення курсу гривні експерт вважає:

– збільшення інвестицій нерезидентів у облігації внутрішньої державної позики України у понад 5 разів від початку року;

– продовження у 2019 році експорту агропродукції рекордного врожаю 2018-го та відносно вдала кон’юнктура, що склалася на зовнішньому ринку для сільгосптоварів, які експортує Україна, – кукурудзи, соняшникової олії, пшениці;

– активізацією експорту металопродукції;

– залученням боргового капіталу.

За інформацією Богдана Данилишина, інфляція на споживчому ринку у квітні цього року порівняно з попереднім місяцем становила 1%.

Розглядаючи у розрізі інфляції продукцію АПК, експерт наводить приклад зростання ціни на овочі.

Вартість овочів у квітні порівняно з березнем збільшилася на 12,6%. Причинами стали зниження запасів продукції минулорічного врожаю, сезонне зростання цін на овочі нового врожаю та збільшення сукупних витрат на сільгоспвиробництво.

Найбільше зросли ціни на капусту (на 43,9%), цибулю – на 29,1%, буряк – на 16,8%, моркву – на 14,9%, картоплю – на 5,7%. Це відбулося через незвично високий попит на зазначені продукти харчування та їх обмежену пропозицію, – коментує Богдан Данилишин.

Збільшення пропозиції овочів та фруктів голова Ради НБУ відносить до чинників, які можуть призупинити зростання інфляції.