друкувати


Для збереження українського села потрібна легалізація фермерських господарств — Вадатурський

23 травня 2016, 18:39

Головними проблемами розвитку фермерських господарств відсутність легалізації та недосконале податкове законодавство. Про це повідомив Народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Андрій Вадатурський.

«Коли ми обговорюємо проблеми розвитку середнього та малого бізнесу, ми констатуємо, що сьогодні фермер не може офіційно продати свою продукцію, через проблеми з оподаткуванням. Фермера не бачать банки та не бажають з ним працювати, через відсутність кредитної історії, руху по рахунках, контролю за рухом коштів. Для того, щоб ця галузь мала майбутнє, необхідно легалізувати роботу цих фермерських господарств та допустити їх до ринку фінансування», — заявив народний депутат.

Він розповів, що до Парламенту вже подана низка законопроектів щодо легалізації ринку фермерських товарів. Зокрема, законопроект «Про фермерські господарства».

«Ще однією проблемою сільгоспвиробників є діюче податкове законодавство. В Україні багато сільськогосподарських районів, які є дотаційними. Проте, сільськогосподарські господарства не можуть бути збитковими, вони просто не платять податки. А ті, які сплачуються — не залишаються на місцях. Зараз ми робимо спробу змінити законодавство, щоб податки залишалися на місцях. Це, до речі, і є однією з головних ідей децентралізації. Якщо малі фермерські господарства легалізуються, почнуть платити податки для місцевих бюджетів — громади отримають матеріальну базу для будівництва своєї інфраструктури: шкіл, доріг, дитячих садків. Таким чином, легалізація фермерських господарств дозволить зберегти українське село», — підкреслив Вадатурський.