друкувати


Оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС зріс на 20%

16 травня 2019, 09:25

У січні-березні 2019 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився на 20% і склав $2,6 млрд. При цьому додатне для нашої держави сальдо перевищило $1,1 млрд. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, повідомляє сайт інституту..

Нагадаємо, що Асоціація «Союз птахівників України» закликає до предметного обговорення майбутнього європейського птахівництва після засудження розповсюдження фейків стосовно експорту української продукції.

За його словами, у І кварталі цього року порівняно з відповідним періодом 2018 року відбулося збільшення імпорту до $735 млн(+10%), збільшення експорту – до $1882 млн (+24%).

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Польща, Італія, Німеччина та Франція. Їх сукупна частка в обороті агропродукції складає близько 70%.

Основні обсяги поставок до Європи Україна продовжує забезпечувати за рахунок зернових культур (фактично, кукурудзи), олійних (сої і ріпаку), соняшникової олії та залишків переробної промисловості.

В свою чергу, Україна імпортує з країн – членів Європейського Союзу переважно кукурудзу і соняшник для сівби, різні харчові продукти, шоколад, тютюн і алкогольні напої.

За три місяця 2019 року вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні квоти на поставки меду, яблучного і виноградного соків, кукурудзи (основна і додаткова) та цукру, а також квартальну квоту на м’ясо птиці.

Якщо існуючі темпи експорту збережуться, Україна за підсумками року в черговий раз оновить рекордний показник поставок агропродовольчої продукції до Європейського Союзу, підсумував Микола Пугачов.