друкувати


Санкції Кабміну щодо російських добрив збагатять Фірташа та Медведчука — експерт

15 травня 2019, 21:16

Санкції, які сьогодні ввів Кабінет міністрів України проти цілої низки російських товарів закріплять монопольне становище OSTCHEM на ринку добрив в Україні та призведуть до зростання цін на азотні добрива. Про це повідомив заступник голови Української аграрної асоціації Мар’ян Заблоцький на своїй сторінці у facebook.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України ухвалив рішення ввести дзеркальні санкції, ембарго та спеціальних мит щодо товарів з РФ.

За його словами, добрива в Україні і так є значно дорожчими, ніж в інших країнах, а фактична відсутність альтернативи у вигляді закордонних добрив призведе до ще більшого зростання ціни та надбрибутків, отриманих компаніями Дмитра Фірташа та його партнера Віктора Медведчука.

Щодо можливостей постачання добрив з інших країн, окрім Росії, Мар'ян Заблоцький у коментарях на своїй сторінці відповів, що митна служба часто не пропускає поставки добрив з Європи із незрозумілих причин.

Я в кінці минулого року тижнями пробував визволити вагони наповнені добривами з Литви. Наші постачальники бачать, що раз заблокують їх вагони, і зразу відмовляються поставляти. Фірташ дуже добре в цьому плані працює, — заявив експерт.

Він додав, що в Україні ринок добрив монополізований Фірташем.

 Так, той самий Фірташ який запартнерився з Медведчуком в поки потенційно дуже успішний проросійський політичний проект, і ряд телеканалів. От тільки добривні заводи в Україні ним куплені на гроші російського «Газпромбанку», який свого часу відкрив йому кредитну лінію на $11 млрд! Тобто по факту, наші заводи в Україні належать Газпрому, Фірташ їх просто «фронтує». І сировину ці заводи беруть російську. Заводи Фірташа працюють на російському аміаку. Це напівфабрикат для добрив, який складає 90% їх собівартості. Російський аміак, звісно, під жодні санкції жодного органу не попав. Отак ми захищаємо індустрію «Газпромбанку» в Україні, яка працює тупо на російській сировині. Щороку аграрії переплачують де-факто росіянам $300 млн за добрива. Але цього мало, гроші на вибори проросійської партії треба не малі. Тому наше Мінекономіки сьогодні вирішило на цю браву затію викачати з селян більше бабла, – написав Заблоцький.