друкувати


Понад 45% залізнодорожних колій – збиткові, – Укрзалізниця

15 травня 2019, 17:17

45,7% залізнодородних  колій приносять Укрзалізниці у розмірі понад 7,2 млрд грн щорічно. Ці збитки пропонують компенсувати з державного та місцевих бюджетів. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Укрзалізниці.

Нагадаємо, що у 2019 році на регіональних філіях Укрзалізнецею заплановано виконати реконструкцію 271,6 км колій, капітальний ремонт – на 140,9 км колій, середній ремонт –  949 км колій.

В Укрзалізниці зазначають, що на утримання цих колій вони витрачають 7,8 млрд грн.  щороку, в той час як отримують 543 млн грн доходів. В Укрзалізниці повідомляють, що можуть припинити використовувати ці колії, якщо держава не компенсуватиму видатки з бюджету.

«Сьогодні перед залізницею як ніколи актуальним стає питання нарощення обсягів перевезень саме на малодіяльних напрямках, за умови відсутності можливості їх оптимізації. Іншим варіантом збереження такої інфраструктури може бути співфінансування з державного та місцевих бюджетів, якщо ділянка має високе стратегічне, оборонне, соціальне значення», — повідомив директор з економіки та фінансів Укрзалізниці Андрій Рязанцев.

За його словами, у разі припинення обслуговування «збиткових» залізниць Укрзалізниця могла б підвищити зарплати своїм працівникам.

Раніше повідомлялось, що Укрзалізниця планує закрити 301 вантажну станцію через значні витрати на їхнє обслуговування.