друкувати


Мінагрополітики хоче спростити та здешевити оформлення аграрних розписок

14 травня 2019, 17:00

Мінагрополітики розглядає можливість пришвидшення та здешевлення процедури оформлення аграрних розписок: ідеться про інтеграцію Реєстру аграрних розписок (РАР) з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Про це заявила заступник  міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що Рівненська область вийшла в лідери за кількістю аграрних розписок.

 «В Україні успішно реалізовується проект аграрних розписок. З початку проекту в аграрний сектор залучено понад 11 млрд грн, 8 банків співпрацюють з виробниками. Для подальшого розвитку цього фінансового інструменту Сьогодні при посвідчені аграрної розписки нотаріус спочатку перевіряє відомості щодо права власності або права користування земельною ділянкою агровиробника у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а потім реєструє її в РАР, при цьому зазначає кадастрові номери, місце розташування кожної земельної ділянки, майбутній врожай, з якої передано в заставу тощо», – заявила Ковальова.

Вона додала,що інтеграція та здійснення автоматичного обміну даними між РАР та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно дозволить автоматизувати процес перевірки нотаріусом прав володіння і користування земельною ділянкою агровиробиком при посвідченні аграрних розписок. Це сприятиме зниженню вартості послуг приватних нотаріусів та зробить фінансовий інструмент доступнішим для сільгоспвиробників.

Планується провести додаткові технічні зустрічі з представниками Міністерства юстиції України.