друкувати


Проблему розвитку регіонів вирішить децентралізація податкового законодавства — Вадатурський

23 травня 2016, 13:29

Жодне створення Вільних економічних зон не допоможе, а навпаки, зашкодить економіці та інвестиційній привабливості України. Про це заявив депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Андрій Вадатурський.

«Ми вже проводили експерименти зі створення різних економічних зон, проте, у питанні залучення інвестицій вони себе не виправдали. Насправді, проблему залучення інвестицій на місцевий рівень можна вирішити шляхом децентралізації податкового законодавства. Податки першої групи мають спрямовуватися до державного бюджету. На рівні області треба дати право депутатам приймати рішення щодо встановлення місцевих податків. Якщо депутати захочуть бути популістами і звільнити всіх від місцевих податків, тоді їм доведеться приймати рішення проте, де брати кошти. Якщо ж розвивати підприємства, які будуть платити податки в місцеві бюджети, то регіони, депутати місцевих рад будуть конкурувати між собою у створенні сприятливих умов для розвитку бізнесу. Звичайно, при цьому повинні сплачуватися податки державного рівня, які будуть спрямовуватися на оборону, поліцію, державні органи влади. Все інше треба віддати на місця», – зазначив він.

За словами народного депутата, замість створення ВЕЗ, необхідно зосередитися на створенні рівних конкурентних умов для усіх на місцевому рівні

«Якщо ми забезпечимо високий рівень децентралізації податкового законодавства, створимо умови для підприємництва і будуть місцеві управлінці, які будуть забезпечувати ефективність розвитку регіону, – у нас з’явиться нова, якісно інша школа формування лідерів нового типу. І тоді лідер районного рівня зможе спробувати свої сили на рівні області. Покаже себе успішним керівником в області – зможе перейти на державний рівень. Тоді у нас з’явиться можливість обирати справжніх лідерів та професіоналів, а не тих, хто тільки роздає обіцянки», – заявив Вадатурський.