друкувати


Через дощі Західна Україна може втратити до 30% полуниці

13 травня 2019, 16:00

Через дощі Західна Україна може втратити до 30% полуниці. Про це повідомив голова ГО «Укрсадвинпром» Володимир Печко, передає «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, що за нинішніх гідротермічних умовах спостерігається прогресування хвороб озимих і ярих колосових культур, яке стримується захисними міроприємствами через обприскування посівів фунгіцидами.

Повідомляється, що зерняткові фрукти, зокрема, яблука, добре перенесли погодні умови, урожай очікується на рівні минулого року, проте перевиробництво може знизитися за рахунок експорту.

 «По зерняткових (зокрема, яблукам) очікуємо врожай на рівні минулого року. Сподіваємося на збільшення експорту в цьому році», — сказав Печко.

За словами гендиректора компанії «Українська ягода» Тараса Баштаніка, в хорошому стані знаходяться і кісточкові.

У нашій зоні кісточкові пережили погоду. Якщо буде працювати Білорусь, то ціни будуть хороші, але якщо Білорусь не працюватиме і весь урожай залишиться в Україні, то ціни будуть не дуже хороші. Що стосується інших ягід: втрати врожаю суниці садової є тільки в західних областях (Львівська, Тернопільська області). Там втрати становлять 20-30%, в деяких господарствах навіть 40% через заморозки, граду і урагану, — розповів Баштанік агентству.

За його даними, з-за несприятливих погодних умов значну частину суниці в цьому році втратила Польща.

У Польщі минулого тижня було три ночі, коли температура опускалася до -6-8 °. Польські виробники ще не готові озвучити втрати, але в регіонах, де була така температура, урожай суниці втрачений повністю. Мій прогноз на суницю: ціна буде високою, на рівні минулого року, — зазначив він.

У той же час заморозки не настільки сильно вплинули на інші ягідні культури в Польщі, додав Баштанік.

Станом лохини в Польщі складно сказати: думаю, ранні сорти в регіонах, де були заморозки, трохи повипадають — близько 50%, оскільки лохина більш стійка до перепадів температур, ніж суниця, а середні та пізні сорти лохини ще не цвітуть, тому втрат не буде. На малину погода не вплинула, але, можливо, кілька вплинула на смородину, — сказав Баштанік.