друкувати


Програми держпідтримки кооперації аграріїв на 2019 рік можуть зірватися через вибори

13 травня 2019, 10:14

Програми держпідтримки кооперації аграрії  на 2019 рік можуть зірватися через вибори, оскільки багато програм будуть більше використані для політичної реклами, а не для реальної роботи. Про це в ексклюзивному інтерв’ю на АgroРolit.com «Проблема не у кількості бюджетних грошей для кооперації, а в системі доступності до них…» заявив експерт з кооперації, доктор соціальної економіки Зиновій Свереда.

Нагадаємо, що уряд розширив напрями підтримки фермерських господарств: виділив кошти на кооперативи бджільництва та тваринництва.

«Зараз на держпідтримку АПК обіцяють 5,9 млрд грн, але якщо не будуть залучені фахівці-експерти, не вислухають точку зору осіб, які займаються кооперацією, то, боюся, що повториться торішня ситуація. Крім того, 2019 рік — це рік виборів президента та парламенту. Відчуваю, що багато бюджетних програм будуть більше використані для політичної реклами, а не для реальної роботи. Проблема не в кількості бюджетних грошей для кооперації, а в системі доступності до них малих і середніх аграрних гравців», — сказав він.

Свереда додав, що він з колегами-експертами опрацювали систему єдиного відкритого «агровікна».

Є проблема, що комерційні банки не бажають фінансувати кооперативи. Це природно: комерційні банки мають фінансувати ТОВ, а кооперативні банки — кооперативи. Тому маємо концепцію кооперативної програми через один із державних банків у співпраці з територіальними об’єднаними громадами. Проте сільське господарство не може жити однорічними програмами: ми потребуємо цілісної програми щонайменше на 4 роки. Є велика потреба спеціалізованого земельного банку та аграрних судів", — сказав експерт.